Законът за извънредното положение мина на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дебатите и гласуванията по текста продължиха повече почти 13 часа.

Законопроектът бе преименуван от Закон за мерките по време на извънредното положение на Закон за действията по време на извънредното положение, обявено на 13 март 2020 г. с решение на Народното събрание.

Депутатите разрешиха на военнослужещите да могат да участват в противоепидемичните мерки. Предложението беше направено между двете четения от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Парламентът оправомощи работодателите да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работниците без тяхното съгласие. Депутатите спряха процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства.

Народните представители решиха да се покрива 60 % от размера на осигурителния доход за януари 2020 г. на лицата, чиито доходи са засегнати от извънредното положение. Разпоредбата ще важи за срока на действие на този закон, но за не по-дълго от три месеца.

Народните представители вмениха задълженията на НОИ да превежда 60 % от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г, за лица, осигурени и отговарящи на критерии, определени с акт на Министерски съвет.

Средствата трябва да се превеждат по банков път, на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата ще бъдат за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Депутатите приеха още до отмяната на изънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Народното събрание забрани паралелният износ на лекарствени продукти. При нарушение лицето се наказва с глоба в размер на 10 000 лв. и имуществена санкция в размер на 50 000 лв. При повторно извършване на същото нарушение – глобата е в размер на 100 000 лв.

Депутатите спряха публичните продани, ограничиха нотариалните производства и определиха в кои случаи не се налага запор на банкови сметки. Текстът гласи, че се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частни съдебни изпълнители.

С отмяна на извънредното положение публичните продани и въводите във владение се насрочват наново, като не се дължат нови такси и разноски.

Разпоредбите предвиждат да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземане на трудови възнаграждения.

Народните представители решиха да се ограничават нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители на съответния район.

Законът за обществените поръчки няма да се прилага при възлагане на дейности по обезвреждане на пестициди и болнични отпадъци.