„Кризата трябва да се управлява, а не да се борим с последствията. Днес няма място за политика, а за сериозна и хладнокръвна мисъл, за реално работещи решения.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на Дарик радио.

Според вицепрезидента Законът за мерките при извънредно положение, който се обсъжда на второ четене в парламента, или ще блокира България, или ще спомогне за излизане от кризата.

България реагира своевременно на кризата, далеч преди страни като Франция или Испания, заяви вицепрезидентът като оцени високо на работата на Националния оперативен щаб.

„Ако допуснем амалгама от страх, недоверие, съмнение сред българските граждани, всяка мярка ще бъде неработеща и напразно“, посочи Илияна Йотова. „До този момент държавата показа, че стои зад защитата и интереса на своите граждани. Сега най-много имаме нужда от доверие помежду си“, заяви Йотова.

Запитана дали са необходими още по-радикални мерки, вицепрезидентът предложи създаването на още два кризисни центъра, които да подпомагат Националния оперативен щаб.

Единият да следи за сигурността на българските граждани във всеки аспект – от защитните средства до борбата със спекуалата. Другият – ситуацията на финансовия и социално-икономическия фронт.

„Така ще бъдат взети най-работещите и актуални решения според развитието на ситуацията. Социално-икономическата сигурност на хората не е по-малко важна“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът сподели лични впечатления от спазването на мерките и подчерта високата степен на съзнание сред мнозинството от българите. Медиите повече предупреждават да няма паника, отколкото тя съществува реално.

Илияна Йотова поздрави медиите за професионализма, с който отразяват развитието на кризата и информират българските граждани, а не търсят сензацията.

„Нека да показваме и онази част от българските граждани, които не могат да си останат вкъщи и да работят дистанционно, да показваме повече от тяхното ежедневие. Те са нашите герои днес“, призова вицепрезидентът и предложи #заработещитехора.

Илияна Йотова коментира и реакцията на европейско ниво на кризата.

„Европа закъсня с мерките срещу епидемията от коронавирус. Още в края на декември имаше сериозни предупреждения, че в глобалния свят тя няма как да остане в рамките на една държава. Но ЕС живееше с убеждението, че ако вирусът дойде на Стария континент, няма да ни засегне така тежко“, подчерта Илияна Йотова.

Според нея Европа е изправена пред трети стрес тест, след 2008 г. (финансовата криза) и 2013 г. (кризата с миграцията). Изводът е, че за пореден път европейските институции се оказаха неподготвени за справяне в кризисни ситуации.

По думите на вицепрезидента всяка държава в ЕС се спасява сама, а ценности като солидарност и взаимопомощ са само на книга. Очакванията са на 26 март на срещата на върха да станат по-ясни мерките на европейско ниво, а България трябва да бъде готова с проекти да участва в допълнителните фондове за справяне коронавируса.