Депутатите обсъдиха бъдещето на проекта АЕЦ "Белене". От ГЕРБ настояват да бъде дадено правото на министър Теменужка Петкова да преговаря с бъдещите инвеститори, но при ограничени условия. Според тях не е необходимо да отпада забраната, въведена от НС през 2012 г., с която се спира изграждането на АЕЦ "Белене".
 
Позицията е подкрепена и от депутатите от "Обединени патриоти". Подкрепа има и от БСП, но от левицата изказват сериозни съмнения за изграждането на проекта точно по този начин, като посочват, че това би попречило на министър Петкова да намери истински инвеститори. Твърдо срещу изграждането на централата се обявяват от ДПС.
 
„Нищо не рестартираме. Ние даваме просто мандат в следващите 6 месеца да се направят  евентуално проучвания - какъв би бил истинският инвеститорски интерес“, заяви Александър Ненков - депутат от ГЕРБ.
 
Жельо Бойчев от "БСП за България" опонира: „Да ви дадат мандат да водите преговори и да ви вържат ръцете. Всичко друго, но това за мен е бламиране. А да не се отмени решението на парламента от март месец 2012 година е лицемерие, колеги от ГЕРБ“.
 
„Вземам думата, за да заявя на първо място категоричната подкрепа на "Обединени патриоти" за развитието на ядрената енергетика по принцип и за реализацията на атомната електроцентрала в Белене, в частност“, каза Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.
 
„Какво се случи в Москва? Какви договорености има? Или ако няма никакви договорености. Това беше мястото на премиера да дойде тук - да разясни и да поеме пътя за рязане на следващата лента“, посочи Рамадан Аталай от ДПС.
 
„Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина. Опитите за корупционни схеми трябва да бъдат прекратени“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  
 
„Решението, което предлагат МС, и ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е да дадем гаранции, че няма да има договори в ущърб на българските граждани“, заяви той. „47 години АЕЦ „Белене“ в кота нула. Ако обвинявате ГЕРБ за спирането на проекта - имали сте възможност да го направите 38 години преди да дойдем на власт“, коментира Цветанов. „За вас не е важно дали има принципи и те се спазват. Дали има критерии и те се спазват. През цялото време сте искали да има проект с държавна гаранция, да има подписани дългосрочни договори за скъпа електроенергия в ущърб на българския потребител“, се обърна той към БСП.
 
Сутринта отново се проведе протест, организиран от "Демократична България", срещу строежа на АЕЦ "Белене". Според тях има екологични рискове и няма икономическа обосновка.
 
„Имаме желанието, намерението и политическата воля да търсим решение на въпроса, свързан с проекта АЕЦ „Белене“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите.
 
„Той стои на дневен ред в българската енергетика повече от 37 години“, посочи тя. „Изненадана съм, че отмяната на решението на НС от 2012 година се превърна в основна тема. Това е и основната разлика между проекторешенията на БСП и ГЕРБ и „Обединени патриоти“, коментира Теменужка Петкова.
 
„Дали аз и правителството се ползваме с доверието на парламента, мисля, че е повече от ясно. Предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ преповтаря предложението, одобрено от МС“, обясни енергийният министър. „Не сме в хипотезата да решаваме необходима ли е на България нова ядрена мощноост. Такова решение е взето отдавна и никога не е било отменяно“, посочи Теменужка Петкова
 
В крайна сметка парламентът прие предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“.
 
„За“ гласуваха 172 народни представители, 14 бяха „против“, а двама се въздържаха. Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество. С приемането на решението депутатите възложиха на министъра да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. А до 31 октомври да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта.
 
Теменужка Петкова ще бъде задължена да информира депутатите периодично за предприетите действия и резултатите от преговорите. От ГЕРБ препоръчват МС да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на „Белене“ при поставените в решението условия. Проекторешението беше прието от Комисията по енергетика вчера.

Освен това депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 година.
 
Като един от мотивите за взетото през 2012 година решение се изтъква невъзможността бюджетът или държавните електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност.