В средата на следващата седмица президентът на Македония Георги Иванов ще връчи мандат за съставяне на правителство. Това прогнозира в Сашо Ордановски – македонски журналист и политолог, цитиран от Фокус.
По думите му ВМРО-ДПMНЕ ще бъдат конструктивна опозиция и ще се борят за това Македония да не бъде федерализирана. 

„Ако президентът не връчи мандат за съставяне на правителство, то ще се формира по силата на мнозинството в парламента. Това е избор на председателя – иска ли да участва в конструктивния диалог или иска да бъде част от кризата, която се оформи“, коментира политологът. 

„Големият дял от македонските граждани очакват правителство, защото на всички им е повече политическата нестабилност, която дойде като резултат от поведението на ВМРО-ДПMНЕ. Така че повечето граждани очакват стабилно правителство, което ще решава социалните и икономическите проблеми“, каза още Сашо Ордановски. 

Той каза още, че връчването на мандат за съставяне на правителство ще бъде израз на собствената институционална позиция на президента Георги Иванов. 

Спорен политолога, кризата в Македония показа, че отношенията между македонците и албанците са стабилни, въпреки желанията те да бъдат дестабилизирани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!