Темата е известна - анализ в сектор сигурност. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на свикания от него Съвет за сигурността в Министерския съвет. На среща са привикани вицепремиери, министри, представители на службите, както и началникът на отбраната. Темата на заседанието ще са актуалните рискове и заплахи за защитата на националната сигурност.

Дневният ред на заседанието предвижда и обсъждане на мерки за гарантиране на политическата стабилност и необходимостта от нови и адекватни политики за борба с корупцията. Ще бъдат обсъдени и механизмите за координация и взаимодействие на структурите в сектор „Сигурност“.

В рамките на днешното заседание ще обсъдим елементи от актуалния дневен ред в обществото, така че разширеното обяснение на основната тема – мерки за политическата стабилност, борба с корупцията, политическата стабилност в корупционна среда.

Службата на контрол наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията е пуснала сериозни корени и е извън нашите граници. Изключително сериозно и унизително е, че получаваме отвън такава информация. Тези органи, които е трябвало да следят за това, не само не са били ефективни, но в обществото ни има съмнения, че са катализирали корупцията", посочи Янев.

Фашизъм! Прокопиев си повярва, че живее по времето на Народния съд!

Корупционната среда в България не само нарушава нашия международен авторитет, но нарушава нашата политическа система. Няма как да имаме работеща икономика и пенсионна система, необходима е консолидация на националните усилия. Без сериозна промяна на всички правоприлагащи органи, за които днес трудно може да се каже, че се справят, няма как да постигнем това", смята служебният премиер.

По думите му политиката ни трябва да се основава на три стълба – благоденствие, сигурност и справедливост.

"Всеки трябва да спазва закона и всеки да си плаща данъците", заяви той.

По отношение на наложените ни санкции от САЩ, Янев посочи, че се създава специална работна група. 

"При липса на нормативна рамка и работещ парламент, който да приеме така, за действие при наложени санкции от чужда държава. С цел да се предпазят дружествата с държавно участие правителството прие решение, с която се създава постоянна работна група. Тя трябва да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и биха попаднали в обхвата на санкциите. Правителството цели да се сведат до минимум рисковете за страната", посочи Янев и изрази надежда, че следващият парламент ще приеме такава рамка.

"В тази система и в сектор сигурност, установяваме системни проблеми и дефицити. В рамките на закритата част ще обсъдим тези проблеми. На първо място този съвет трябва да провежда редовни и извънредни заседания. Те се свикват по решение на министър-председателя и този принцип не е спазван най-малко в последните две години", коментира Янев.

Той посочи още, че в момента има сериозен пропуск, тъй като Съветът по сигурност се подпомага от секратариат, но до момента такъв не е създаден.

"Не може да разчитаме на национален център, тъй като липсва секратариат", каза още той.


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!