България обмисля прекратяване на военното си присъствие в Ирак, съобщи в Брюксел външният министър Ивайло Калфин. Той добави, че това не е свързано с очакваната промяна на американската политика там.
По думите на Калфин решението ще бъде взето до дни или седмици, като не е изключено в края на този месец, когато изтича мандатът на сегашния ни контингент там, да приключи и ангажиментът ни към Ирак.

“В момента правихме много внимателни анализи на това, което до момента сме допринесли за Ирак. Предстои в най-скоро време да вземем решение за по-нататъшното си присъствие", коментира Калфин, цитиран от БНР.  "Мисля, че до голяма степен ние изпълнихме мисията си там", допълни министърът.
Междувременно Калфин изключи промяна на нагласите във Вашингтон  към очакваното у нас отпадане на визите. "Трябва да се постараем доста, защото политиката за премахване на визите на партньорите на САЩ, какъвто е България, беше ясен ангажимент на предишната администрация", посочи Калфин.
Ние сме говорили с различни ръководни представители в конгреса, има разбиране по тази политика. Разбира се, много важно е новата администрация да поеме със същия ентусиазъм този въпрос", каза още външният министър. /БЛИЦ