Всичките проблеми, свързани с усвояването на еврофондовете са заради административният капацитет. Това заяви депутатът от СДС Иван Сотиров.
По думите му се влагат инвестиции от управляващата коалиция само в PR - акции на държавната администрация и Николай Василев. Същевременно всички доклади на ЕК ни удрят по административният капацитет, каза той. По думите му до сега никъде няма информация колко е увеличението на служителите в администрацията. Той каза, че през последните 10 дни е пристигнало писмо от ЕК, където се казва, че 1,6 милиарда евро могат да бъдат спрени за ВиК дружествата.
Според заместник-министъра на икономиката Нина Радева общият бюджет на програма "Околна среда" не е 1,6 милиарда евро и данните на Сотиров не са коректни. Тя каза също така, че може би отделни проекти са спрени, но не и цялата програма.
Сотиров веднага контрира и заяви, че всички проекти са спрени, защото Министерството на регионалното развитие и благоустройството и другите министерства не могат да се разберат кой да дръпне парите.
На въпрос защо са ни толкова агенции и министерства и не са ли много хората в тях, депутатът от БСП и заместник - министър на държавната администрация Ангел Иванов каза, че хората в  държавната администрация са съкратени с 12%, но администрацията в никакъв случай не трябва да бъде измервана с количество хора, а с тяхната функционалност.
По думите на Мирослав Мурджов, депутат от "Движение напред", административните чиновници са под формата на политически послушници и не са способни да осигурят никакви средства по еврофондовете за българския данъкоплатец. Той заяви, че през последните осем години корупцията е официален държавен модел на управление у нас.
Десислава Вангелова, БЛИЦ