От утре в БСП започват ударни заседания на районни, общински и областни конференции, на които социалистите трябва да направят номинации за кандидатските листи за народни представители и за президент. Това реши Националният съвет на червените на неприсъствено заседание на 15 септември, съобщава “Труд”, позовавайки се на членове на Изпълнителното бюро на БСП.

Очакванията са да има и други предложения за кандидат-президент, освен името на Румен Радев, но вероятно накрая социалистите ще подкрепят за втори мандат сегашния държавен глава, коментираха от “Позитано” 20.

“Ако Радев изрази подкрепа за нова партия, в която влизат служебните му министри Кирил Петков и Асен Василев, тогава ще реагираме адекватно”, казаха депутати от левицата в последния работен ден на парламента.

“Зa нac e вaжнo eднo - oтгoвoрът нa прeзидeнтa пoдкрeпя ли тaзи пaртия, или нe”, посочи пред bTV председателят на БСП Корнелия Нинова.

“БСП е подредена партия, партия с процедури, устав и правила. Ние заявихме на Национален съвет нашата подкрепа за президентската двойка Радев-Йотова, сега предстои да извървим нашата уставна процедура и тогава да вземем окончателното решение”, обясни Атанас Зафиров.

След заседанието на НС на БСП обаче партийни организации в страната ще започнат да настояват за смяна на всички водачи на листи от предишните избори, а аргумент за това са изключително слабите резултати на БСП от последните избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ