Реален е рискът да влезем в устойчива спирала от незавършени мандати, генериращи политически риск и едновременно с това да имаме мултиплициране на политическото представителство на етническите групи по подобие на Македония. Опасявам се, че се движим към междинен вариант между италиански и македонски сценарий - с висока динамика на смяна на правителства и парламентарни управления. Това прогнозира пред БНР социологът проф. Антоний Гълъбов.
"Улавяните от социолозите тенденции са смес от постелекторална картина след президентските избори и формиращи се тепърва нагласи, смята той. В момента измерването на обшественото мнение може да изиграе ролята на формиране на електорални нагласи, което е много опасно, посочи още анализаторът. Според Гълъбов, демоскопските изследвания в момента се превръщат в елемент на предизборната кампания, а това създава фалшиви очаквания и среда, в която политическите манипулациии се развихрят", каза Гълъбов.  

Анализаторът подчерта, че особено по-младите избиратели по-късно изграждат своята позицияи формират своите нагласи за гласуване.

Антоний Гълъбов очаква 6 - 7 парламентарни фракции в следващия парламент. По думите му обществото продължава да е дълбоко фрагментирано и не може да излъчи монолитно политически представителство.

Социологът доц. Татяна Буруджиева също предвижда между 5 и 7 формации в следващия парламент. Изследването на възможни коалиционни управления при неяснотата колко и кои политически сили ще влязат в парламента, вече формира тип политическо инженерство, обясни Буруджиева.  

"Отдавна беше ясно, че няма да има лидерска първа и втора позиция, а първите две партии няма да са драстично откъснати от другите. Управлението вече започва да се обговаря от социолозите през възможности за коалиционни кабинети вляво или вдясно", посочи тя.