"Едно неизвестно падна – вотът мина, но задачата остава с много неизвестни."

Това каза пред БНР социологът Боряна Димитрова, управител на “Алфа Рисърч”.

"Не си представяхме, че толкова лесно и толкова бързо ще се сложи край на това управление. Икономическата безпътица, инфлацията, напрегнатата геополитическа обстановка правеха така, че никой не е особено нетърпелив да вземе властта."

Заради безпътицата в това Народно събрание ще се стигне до предсрочни избори, смята социологът.

Търсенето на подкрепа от няколко депутати Димитрова определи или като "приказка за наивници", или като "опасна политическа заблуда".

Нуждаем се от много смислена актуализация на бюджета, изтъкна Боряна Димитрова в предаването "Преди всички". Според нея в разглеждането на актуализацията ще се видят "пътечки, сигнали накъде можем да мислим за бъдещи коалиции или съвпадения в основни икономически принципи".

При когото и да отиде третият мандат, няма да се състави правителство в рамките на този парламент, посочи още социологът.

На сцената отново излиза президентът Радев, каза Боряна Димитрова.

"В ситуация на кризи тежестта на президента придобива едно измерение, което далеч надхвърля конституционната роля - активна страна, която може да се окаже доста деструктивна за политическия живот. На два пъти го виждаме."

Много е важно следващия парламент да е научил уроците за коалиционните провали на настоящия и да се търси по-широко съгласие, категорична е Боряна Димитрова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!