Президентът ще направи грешка, ако тръгне да създава политическа формация. Това мнение изрази социологът от "Тренд" Евелина Славкова пред Нова телевизия.

Според нея ни очаква много шарен парламент. "Вече въпросът е кои политически сили ще съставят следващото правителство. ГЕРБ няма как да станат трета политическа сила. Те са вече 10 години в управлението, имат твърд електорат, държат местната власт. Виждали сме ги няколко пъти да влизат в коалиция с Реформаторския блок или с „Обединени патриоти”.

Може да има правителство на малцинството, може да има правителство, подкрепено от други политически сили, може да има управление между ГЕРБ и БСП. Възможно е двете партии да се обединят, за да се борят с кризата, може да има анти-ГЕРБ фронт, който да управлява.  Всичко е възможно", коментира Славкова. 

По думите й протестите срещу властта вече са по-рехави, но недоволството ще завърши, когато дойдат изборите. "Въпросът е дали след това протестиращите ще бъдат удовлетворени от избора", каза Славкова. 

„Протестите ще продължат, докато не падне правителството, а това няма да се случи скоро”, прогнозира политологът Слави Василев. По думите му исканията на протестиращите да има коренна промяна в системата едва ли ще бъдат удовлетворени. „Разумно е да очакваме появата на нов политически субект”, поясни Василев.