Внасяме законови предложения за две наказания - полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториални структури на МВР. Това каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание.

Той посочи, че ВМРО внася промени в Закона за административните нарушения. 

Веселинов уточни, че като пример ВМРО са дали в преходните и заключителните разпоредби Закона за горите, тъй като наказанията, които предлагат трябва да намерят място в целия каталог на административните наказания. 

Той посочи, че едното наказание е полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото, а второто задържане в териториални структури на МВР. 

„Предлагаме тези две наказания да влязат в каталога на наказанията, които са предвидени. Те разбира се, ще се развиват в съдебна процедура. Т.е. решение на съда ще бъде това, което ще слага края на административния процес. Тези наказания ще бъдат за едно нарушение, могат да бъдат между 40 и 200 часа“, посочи Веселинов. 

Той уточни, че тези наказания не са насочени само към циганското население, но там ще има видим ефект.

На въпрос дали ВМРО подкрепя опитите на протестиращите да нападат домове, обитавани от цигани, Веселинов посочи, че партията е формация, която няколко пъти се е явявала на избори със слоган „С нас идва редът“. 

„В това отношение безредието не е нещо, което подкрепяме. Трябва да сме наясно, че всъщност това обществено напрежение е функция на неглижиране на проблематиката десетилетия наред“, допълни още Веселинов. 

Според него флиртът с циганите като гласоподаватели трябва да спре, защото той води до небитието на тези хора.