Днешният парламентарен контрол започна в 20.30 часа. Според седмичната програма началото му беше предвидено за 11.00 часа. Сутринта обаче депутатите включиха допълнителни точки в дневния си ред и се разбраха парламентарният контрол да започне след приключване на законодателната част и да продължи три часа.

В пленарната зала пръв да отговаря на въпроси пристигна министър-председателят Кирил Петков. След него са и вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която, по нейно искане говори за състоянието на язовирите.

"По-скоро трябва да се приеме нов план за управление на язовирите. Проблемът с язовирите в страната е огромен", заяви Кирил Петков в отговор на въпрос за състоянието на язовир Огоста.

В късна доба Петков отиде в НС и... ВИДЕО

Той каза, че има язовири към няколко министерства. "Имаме абсолютно разпокъсано управление на язовирите. Още по-големият проблем е, че дори когато е направен списък на язовирите, в който има над 400 язовира, от които 35 се водят високоопасни". Премиерът изрази съжаление, че от тези високоопасни язовири нито един не е ремонтиран.

Що се отнася до язовир Огоста, Кирил Петков напомни, че той е построен през 1986 година. "Той е вторият най-голям в България, със стена висока 58 метра, дълга 1,4 км, побиращ 410 млн.куб. метра вода. За съжаление водният откос е със статут "неизправен", каза премиерът. Той посочи, че има филтрация на места, а стената на язовира не е бетонна, а е насипна.

"Изчислява се от експерти, че язовирът не застрашава директно живота и здравето на хората, но ние нямаме право да изчакаме още един сезон, в който това просмукване да продължава", посочи Петков. Той определи като абсолютно безхаберие отношението към язовирите.

Нинова показа апокалиптични СНИМКИ в НС! ВИДЕО

В парламентарния контрол е предвидено да участва вицепремиерът Гроздан Караджов, както и министри от кабинета. Въпросите към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев бяха отложени по негова молба за следващата седмица, заради неотложни служебни ангажименти.

Това породи напрежение в залата и от ГЕРБ-СДС поискаха да разберат какви са тези неотложни ангажименти, които възпрепятстват Василев да дойде в парламента.

"Много хора отложиха пътуванията си, за да чуят отговорите на въпросите, които са задали в рамките на този парламентарен контрол", коментира заместник-председателят на Народното събрание от ГЕРБ-СДС Росица Кирова. По думите й, когато са приели "този безумен дневен ред", управляващите са били наясно, че ще стоят 12 или 15 часа в залата, за да "симулират дейност".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!