Мерките за овладяване на финансовата криза, които се предприемат в момента, са много ясни и ефективни. Това заяви в Брюксел премиерът Сергей Станишев след редовната среща-обяд на лидерите от Партията на европейските социалисти, която предшестваща срещата на върха на Европейския съюз. Сега незабавно трябва да се пристъпи към приемането на по-добри регулации, които да гарантират прозрачност на финансовите пазари и да минимизират рисковете срещу това, което се случи, допълни министър-председателят пред българските медии в Брюксел.
Той определи като адекватна работата на българското правителство по отношение на международната финансова и икономическа криза. Българските банки са стабилни, но след консултации с БНБ ще предприемем и допълнителни мерки за стимулиране на междубанковото кредитиране. Това е изключително важно за реалната икономика, отбеляза премиерът и допълни, че свиването на кредитирането би се отразило както върху развитието на производството, така и върху откриването на нови работни места. Правителството има достатъчно възможности да осъществи тези мерки, заяви министър-председателят.
Той подчерта още, че бюджетът за следващата година трябва да бъде разглеждан много прецизно. Според премиера, акцент в него трябва да бъде поставен върху публичните инвестиции, в т.ч. и за инфраструктура, в случай, че продължи негативната тенденция на недостиг на инвестиции в старите страни-членки на ЕС. Работим по всички тези въпроси и България е в добра кондиция в сравнение с много други страни с много по-стари икономики, което пролича и по време на днешната дискусия на лидерите от ПЕС, изтъкна още премиерът.
Към момента не е необходимо увеличаване на вече приетия таван на гарантираните от държавата банкови депозити на гражданите от 50 хил. евро., каза още премиерът Сергей Станишев. По думите му, налице е широко съгласие относно необходимостта от по-добра координация между националните регулатори, правителствата и националните банки. Някои от страните-членки на ЕС действаха абсолютно едностранно, с което се създадоха и условия за преливане на влогове от едни страни в други. Затова българското правителство преди една седмица обяви много по-високи нива на гарантиране на влоговете - от 40 хил. лв. на 100 хил. лв., което покрива над 99 на сто от влоговете на българските граждани, припомни министър-председателят. Няма да се поколебаем, ако видим някаква несигурност, да вземем и други мерки, но в България сега няма такава необходимост, категоричен бе той.
Сред темите, които обсъдиха лидерите от ПЕС бяха още пакетът „Климат-енергетика”, който ще бъде сред основните теми в дневния ред на Европейския съвет. България е сред държавите, които ще настояват да бъде отчетен приносът им за намаляване на вредните емисии през 90-те години, каза премиерът.
ДАНС е добър проект и страната ни има нужда от него, коментира още пред българските медии в Брюксел министър-председателят Сергей Станишев. От най-голяма полза за агенцията са конкретните резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Очаквам такива резултати, категоричен бе министър-председателят.  /БЛИЦ