Опозицията упрекна правителството в липса на мерки срещу финансовата криза
Опозицията обвини мнозинството в отсъствие на мерки срещу последиците от световната финансова криза, а управляващите отговориха, че всъщност "вече са си написали домашното", предаде репортер на БЛИЦ. Поводът беше разискване в парламента по въпрос на лидера на ДСБ Иван Костов към премиера Сергей Станишев за намеренията на правителството да се бори с кризата.

Повече от два часа продължиха дебатите, а министър-председателят взе думата последен. Той подчерта, че живеем в свят, който много бързо се променя и тепърва ще се създава нов финансов модел с нови отношения и регулации. Според него не може мерките да се прилагат шаблонно от всички страни. "Не казвайте - вижте какво прави Меркел или Саркози, защото условията у нас са други и не можем механично да прилагаме мерки от други страни", обърна се той към депутатите. Той увери, че правителството и БНБ много внимателно следят финансовата криза от лятото на 2007 г. По думите му няма как да не се отрази свиването на пазара в Европейския съюз върху българската икономика, защото там се реализира 65 процента от износа на страната ни. Кризата все още не е засегнала България, а българската банкова система на фона на други икономики стои стабилно и предвидимо, заяви премиерът. Той уточни, че при разглеждането на бюджета за следваща година, правителството отново много внимателно ще обсъди мерките за елиминиране на последиците от кризата. Очаквах подобно нещо и от днешната дискусия, тя започна по този начин, но се изля в политиканствате, отбеляза Станишев.

Правителството не чакаше тази говорилня, която се вихри днес в парламента, а вече предприе мерки, които дават резултати, категоричен беше Румен Овчаров от Коалиция за България. Колкото и да не ви се иска банковата система в България е стабилна, икономическият ръст е седем процента, реалното увеличение на заплатите към юли е девет на сто, обърна се той към опозицията. Иван Костов пък предупреди мнозинството, че ако не предприеме мерки срещу заплахата отвън, ще запази злокобния цикъл на всеки 7-8 години страната да изпада в криза. През 1999 г. загубих на фондовата борса 90 процента от инвестициите си, кой тогава ми помогна, отбеляза от своя страна Милен Велчев от НДСВ. Той похвали правителството, че е приело предложението на жълтите да се увеличи размера на гарантираните от държавата влогове в банките на физически лица до 50 хил. евро.
От БНД също изразиха опасение за бъдещата финансова стабилност на страната. Чакаме кризата да дойде на входа на вратата, за да се сетим да предприемем мерки, но тогава ще е късно, предупреди Лидия Шулева. /БЛИЦ