Опозицията атакува приетия в края на миналата година правителствен антикризисен план, но самата тя не е предложила какъвто и да е план за преодоляване на кризата. Не би трябвало изборите да се провеждат твърде късно през лятото. Това заяви пред журналисти във Велико Търново премиерът Сергей Станишев.
"България се оказа доста по-добре подготвена за кризата отколкото други страни, слава Богу и това се дължи на една последователна и предсказуема политика. Така че се оказахме с резерви-буфери, които са достатъчно солидни. Те гарантират и финансовата стабилност на България и българската национална валута и валутния борд. Спестяванията на хората, и разбира се, голяма част от антикризисния пакет са насочени към инфраструктурни разходи в защита на хората, които временно изпадат на пазара на труда. Постоянно актуализираме и допълваме този план. Ще търсим всички начини в тази все по-динамична и сложна среда да намираме най-добрите решения, но тъй като и днес чувам най-.различни изказвания по отношение на антикризисния план, никой не е представил от опозицията какъвто и да било антикризисен план, освен този, който е приело българското правителство и народното събрание и който постоянно се актуализира  в диалог и с бизнеса и със синдикатите и с експертите от неправителствени организации", заяви Станишев. 

Според Станишев би следвало изборите да се проведат на дата, на която повече хора да могат да изразят своето отношение и направят своя свободен избор. Според него мисията на БСП на тези избори е да спечели най-голямо доверие у българските избиратели не заради властта, а да не се допусне реваншизъм - връщане на едни времена, които много българи си спомнят от края на 90-те години, на разделянето на свои и чужди и да не се допуснат икономически и социални експерименти.  /БЛИЦ