По- високо качество на живот, по –добра икономическа и конкурентна среда, са част от акцентите на икономическата политика на Правителсвото.

Това заяви премиерът Сергей Станишев  на пресконференцията на втория ден от заседанието на Политическия съвет на управляващата коалиция.Държавата има готовност и възможност да финансира с пари от бюджетния излишък проекти по ФАР. Такъв финансов ресурс не е имало в България през последните 20 години, подчерта той. Изразходването на излишъка в бюджета ще става по приоритети – социални и инфраструктурни проекти, както и за модернизация, отбеляза Сергей Станишев Ще се постараем с рамката на бюджетния излишък, която внесем, да отговорим на реалните нужди на обществото", увери премиерът.
Той обясни, че правителството ще направи всичко възможно през тази година коледните
добавки към пенсиите да бъдат по-големи от  тези през миналата година. През 2007 г.  пенсионерите получиха по 100 лв, а амбицията на Правителството е в края на тази те да са по-големи. Това е едното от перата, по които ще бъде изразходван излишъкът. В бюджета е заложен излишък от 3 процента от БВП, което има принос на антиинфлационна мярка, която гарантира националната стабилност,  посочи премиерът. Излишъкът ще бъде разпределен от работна група под ръководството на министъра на финансите Пламен Орешарски. Самият Станишев също ще следи дейността на тази група.

Станишев беше категоричен, че очаква още по-голяма ангажираност от страна на Вишия съдебен съвет, на главния инспекторат, който да продължи добрите практики от последните месеци. Премиерът изтъкна, че само с комплекс от мерки в страната, с много добра комуникация с ЕК и с експерти, в това число и външни, може да се постигнат конкретни резултати за ликвидиране критиките към България и за развитие на страната. "Трябва да има ясен ангажимент от всички звена на изпълнителната власт", заяви Сергей Станишев.

За лидера на ДПС Ахмед Доган основният въпрос остана усвояването на еврофондовете. Крайно време е да осъзнаем голямата истина, че ако едно правителство няма изградена технология за усвояване на еврофонодвете, всичко друго остава на втори план, заяви от своя страна лидерът на ДПС Ахмед Доган.  Той призова медиите:"По-малко да се самобичуваме, по-малко да проявяваме мазохизъм, защото Вие,  сте част от тази игра да се самоутвърдим в ЕС". Лидерът на ДПС изтъкна, че голямята цел на обществото е да разбере, че тази коалиция наистина може да се коригира. "Факт е, че тройната коалиция намира сили за обективен анализ. А това показва наличие на сериозен ресурс и политически капацитет на тази коалиция", посочи Ахмед Доган.  "Когато правим критика или самокритика, се базираме на определени факти. Едва тогава взимаме решения. Ние не проявяваме недоволство от справедливите критики на ЕК, не  поставяме под въпрос свободата на словото, но в евроепйското пространство, където държавата трябва да се утвърди, цялостното представяне е изключително важно”, аргументира се той. /БЛИЦ