Ние провеждаме предпазлива и разумна финансова политика. Не искаме огромни заеми от парите на европейските данъкоплатци, както други държави-членки на ЕС, а ни се отнемат вече планирани в бюджета на Съюза средства. Считам, че е силно подценена конструктивната позиция на страната ни във всички форуми и инициативи на ЕС, заяви министър-председателят Сергей Станишев в Германия.
Днес българският премиер се срещна с министър-председателя на федерална провинция Бранденбург Матиас Плацек, с когото обсъдиха опита на двете страни в областта на усвояването на еврофондовете. Българският премиер заяви, че в последно време страната ни е положила много концентрирани усилия, за да направи системата за използване и контрол над еврофондовете значително по-ефективна. Експертите на ЕК казват, че са впечатлени от обема на свършената работа и постигнатите конкретни резултати, а се взема почти еднолично решение за лишаване на страната ни от средства, които й се полагат. 
Двамата премиери решиха темата за електрическата енергия да е водеща по време на предстоящото посещение на Матиас Плацек в България през януари следващата година. Сергей Станишев подчерта, че опитът на провинцията в тази сфера ще е от полза за страната ни и подробно запозна домакина си със започналото изграждане на АЕЦ «Белене».
В България има инвестиции във възобновяемите източници и законодателството гарантира изкупни цени по-високи от тези за енергията от традиционните източници, посочи Станишев. Той изтъкна, че слънчевата енергия е от особен интерес за България, тъй като сме южна страна и имаме потенциал в това отношение. /БЛИЦ