Премиерът Сергей Станишев отпътува за Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, съобщи правителствената информационна служба.
Програмата му за деня предвижда среща с председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Пол Расмусен. По-късно той ще разговаря с членовете на Групата на социалистите в Европейския парламент (ЕП) и ще представи книгата си „Защото сме социалисти”.
Премиерът Сергей Станишев ще разговаря с върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Хавиер Солана, след което ще се включи и в конференцията на младите социалисти „Мир в света”, която се провежда в ЕП.
Утре министър-председателят ще участва в церемонията по официалното откриване в ЕП на дарената от България статуя на автора Тодор Азманов, наречена „Изток-Запад. Една Европа”. След това той ще се срещне с премиерите и лидерите на ПЕС и ще разговаря с лидера на либерал-демократите (АЛДЕ) в ЕП Греъм Уотсън.
Сергей Станишев ще се включи в работата на Европейския съвет, който ще обсъжда основно финансовата и икономическа криза, енергийната сигурност и промените в климата. Работата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС продължава на 20 март, петък. /БЛИЦ