Министър-председателят Сергей Станишев е в челната десетка на световните лидери в класацията на авторитетното американско списание за политика и икономика „Форин полиси”. Това съобщи правителствената информационна служба.
Изданието описва пътя до върха, извървян от родения на 5 май 1966 г. български премиер – от придобиването на докторска степен по история и работата му като журналист, отразяващ международната политика, до премиерския пост. Списанието припомня, че през 1995 г. Станишев e външнополитически съветник на БСП, а през 2001 г. е избран за депутат и застава начело на партията. След спечелване на мнозинството в парламента от социалистите през 2005 г., Народното събрание го избира за министър-председател на България, се казва още в публикацията.„Форин полиси” не пропуска да отбележи и „другата” страна на младия български лидер: "Сравнително млад, той показа и необузданата страна от своя характер – имайки предвид дългогодишната му приятелка, журналистката Елена Йончева, през 2002 г., той се появи на събитие на БСП, яхнал мотор с яке, чийто надпис на гърба гласеше "Ако четете това, значи Елена е паднала някъде по пътя".
Класацията на списанието се оглавява от краля на Бутан – Джигме Хесар Намджиел Вангчук, а десетото място е отредено на руския президент Дмитрий Медведев. /БЛИЦ