"Още в края на февруари, началото на март беше ясно, че Европа като цяло, и в частност България, взимат решения, които не решават техните проблеми. Натрупването им, фокусът върху емоциите, а не върху анализа - доведе до настоящата криза", заяви по БНТ лидерът на "Български Възход" Стефан Янев.

Стигна се до момента, в който премиерът на Чехия обяви тези дни, че ЕС ще изключи газа от санкциите срещу Русия, допълни той.

"С развитията в последните дни, на практика се показа начинът по който функционира тази коалиция от самото начало, а именно - безпринципност. Очевидно е, че този начин на говорене към потенциалния колега в коалицита няма как да сработи", заяви Янев, във връзка с изтеклите записи от заседанието на ДБ в парламента.

"Създавайки политически проект сме готови за всякакви битки в името на българските граждани. Политическият разговор трябва да премерен и насочен към търсенето на решения, а не към слагането на етикети", посочи бившият служебен премиер.

По неговите думи, "Български Възход" не дели електорат с БСП и Възраждане. Въпросът е да се върнат към урните негласуващите, които са много голям процент и остават непредставени във властта.

"Вместо делението ляво-дясно, трябва да търсим ос по темата либерализъм -консерватизъм. Има такава ниша, хората искат да бъдат представени и през теми като семейните ценности, традициите и духовността", заяви той.

"Скоро имаше един клип по телевизията, които демонстрираше млад човек, момиче или момче, каращо по магистралта с тротинетка. Това показва, че всичко ни е позволено. Консервативизма означава точно обратното, да има правила и ред, които се спазват от всички", обясни Янев.

Проговори транссексуалната Емили, която сгащиха да кара тротинетка със 100 км/ч

Според него, по-скоро е ясно, че третият мандат няма да бъде изпълнен и правителство няма да има.

Той добави, че на президента винаги му е трудно, но се справя. Бъдещото служебно правителство, ще се справи, колкото и да му е трудно.

Разривът между Радев и Петков се дължи на неспособността на Кирил Петков да формулира политики по който и да е въпрос. Неумението да се чуват чужди мнения и най-вече нежеланието да се разбере как функционира държавата, добави той. 

Стефан Янев не пожела да коментира темата с "партийното номадство" и оставката на Ралица Василева. Той добави, че всичко предстои и когато има грешки, има и начин те да бъдат отстранени. 

"Народното събрание е мястото, където партиите да намерят общият език за решаването на проблемите на хората, не искам да поставяме червени линии и предварителни условия. Пресечните точки трябва да се намират, независимо от разногласията между партиите.  Ще се стремим към балансираща политика, защото нашето общество е достатъчно разделено", коментира още той.

По повод войната в Украйна

"Целта на тази война е рано или късно да се седне на масата на преговори. Решенията трябва да дойдат по дипломатически път, продължаването на бойните действия означава нерешаване на икономическите въпроси и системата за доставки.

Когато дойде време за икономическо възстановяване на Украйна, най-голямата сметка ще се плати от ЕС и в частност от България. Трябва да имаме това в главата си", завърши лидерът на "Български Възход".