Ако проблемът е къде работят децата на министър-председателя, значи министър-председателят не трябва да има децаДецата ми са достатъчно големи и образовани, за да решават къде да развиват професионални кариери. И медиите, и парламента бяха уведомени за правилата на конкурсите. Това отговори служебният министър-председател Стефан Янев, след като бе попитан от водещия на сутрешния блок на Нова тв Виктор Николаев, дали децата му са спечелили държавни конкурси по надлежния ред. 

"Ако някой има проблем, да търси там където съществува. Те са достатъчно големи - аз имам своя кариера, а те тяхна собствена. Мислех, че тук сме в различен тип медия", каза още Янев. 

Виктор Николаев отговори, че именно заради това въпросът е зададен по този начин. 

За Асен Василев, Кирил Петков и тяхното участие в нов политически проект, той каза: "Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков.

Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек".

Янев коментира и казуса със санкциите по закона "Магнитски". 

"ЕК по отношение това, което е направено в България, задава два въпроса - дали България признава екстериториално този акт "Магнитски" и дали са изпразнени сметките на лицата. Отговорът и на двата е не. Тези въпроси са уточняване.

Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на мислене и на действие. Българският списък е предназначен към държавните и общински фирми да не търсят контакти с тези хора“, коментира служебният министър-председател и темата със закона "Магнитски" и дали той ще бъде допълнен с още нови имена", каза той. 

Янев заяви, че към момента наистина се заформя нова мигрантска вълна.

"Всички анализи сочат, че ситуацията, както в Афганистан, така и сред всички граждани, които се намират извън границите, ще моделират нова мигрантска вълна. Работим активно в това направление, взети са адекватни мерки.

Те си имат своите техники и възможности, системата работи. Всичко е въпрос на техника на самата граница, посочи Янев какви мерки са взети за охрана на границите ни с Турция и Гърция, предвид очаквания натиск от афганистански мигранти", допълни той.