Има „реален и нарастващ риск“, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз (ЕС) без сделка след по-малко от два месеца. Това предупреди Никола Стърджън.

Първият министър на Шотландия каза, че Обединеното кралство трябва да признае, че Обединеното кралство просто "не е подготвено" да напусне ЕС след 53 дни, пише в. Independent.

По време на речта си в университета Джорджтаун в САЩ тя отново призова за втори референдум за Брекзит, уточнява Фокус.

Тя също така обърна внимание на независимостта на Шотландия, като заяви, че „объркването и несигурността на Брекзит“ ясно показва, че националните интереси на Шотландия не се обслужват от Уестминстърска система.

Стърджън заяви, че правителството на Обединеното кралство се опитва да предоговаря споразумението за оттегляне от ЕС „с часовника, който тиктака“ въпреки, че ЕС обяви, че няма да приеме такова предоговаряне.

Тя каза: „В резултат на това съществува реална и нарастваща опасност Великобритания да напусне ЕС след 53 дни без да има каквато и да било сделка“.

Тя добави: „Първо, правителството на Обединеното кралство трябва да потвърди, че ще направи абсолютно всичко, за да избегне напускането без сделка. Трябва ясно да каже, че Великобритания не е готова да напусне ЕС без сделка. И като част от това, то трябва да признае, че Обединеното кралство просто не е подготвено да напусне ЕС за 53 дни“. 

Никола Стърджън също предупреди, че без свободно движение на хора съществува риск от намаляване на работещото население в Шотландия, като това ще доведе до „тежки икономически и социални последици“.

Първият министър каза, че Брекзит е от значение и за дебата за независимостта на Шотландия.

Тя каза: „Аз като първи министър казах, че ще съсредоточа мислите си за момента на провеждането на друг референдум за независимост през следващите няколко седмици - след като условията на Брекзит станат по-ясни“.

Говорителката на британското правителство заяви: „Никола Стърджън трябва да спре да използва Брекзит като претекст да преследва нежеланата си програма за независимост. Вместо непрекъснато търсене на разделение и конституционни промени, тя трябва да работи с правителството на Обединеното кралство, за да се избегне изход без сделка. Това, което хората и бизнеса в Шотландия очакват“. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!