Нямам зелен сертификат, не съм ваксиниран. Преболедувах, но не съм в никой регистър. Не бих оставил на друг да определя дали съм дискриминиран или не. Искам хората да могат сами да взимат решения. 

Това заяви в ефира на "На фокус" и Нова тв сценаристът и политик от ИТН Ивайло Вълчев.

"Първо съм доволен, че не се е стигнало отвъд зеления сертификат - задължително да бъдем ваксинирани", сподели той. 

"Проблемът според мен е в комуникацията между хората, които налагат решенията и тези, които трябва да ги понесат. Това не беше комуникация на хора от един отбор. Комуникацията се загуби и прерасна в "овчарят говори на стадото". Мерките звучат така сякаш не са за добро, а за наказание", смята сценаристът. 

"Няма да влизам в "какво бихме направили от ИТН", защото нямаме необходимите лостове. Принципно сме за това хората да са информирани и сами да решат. Каквото и да се прави, ако е набързо от днес за утре, няма как да се приеме добре", категоричен е той. 

"Да спечелиш и да управляваш са две различни неща. Да спечелиш, значи да убедиш хората да ти гласуват доверие. Да влезеш в управлението на страната е нещо изключително различно. Там се сблъскваш с една изградена самовъзпроизвеждаща се система, която дори да изглежда ожулена и обелена, тя е дълбоко вкопана и се съпротивлява в нея да влезе външно тяло", смята Вълчев. 

"Интерпретацията на събитията след последните избори е различна. Следващия път диалогът трябва да е по-искрен и дълбок. Да се оставят монологичните форми на изява. Едните трябва да са по-искрени, а другите, гледайки към себе си, трябва да са по-смирени в желанието си всичко да се случи бързо и веднага", добави той. 

По думите му трябва да се правят компромиси, но не и с идеи и цели:

"Трябва да търсим общи цели с останалите. Ние иначе социологията не я гледаме. Влизането в реалната политика е като да изкараш една чисто нова кола от магазина. Тя веднага вече струва с 10 000 по-малко. Със сигурност има хора, които са разочаровани от нашето поведение след влизането ни в парламента.

Поемаме това усещане на тяхната неудовлетвореност, но ще продължим да сме същите. Предварително се радваме и благодарим на всички, които остават с нас, заради това, което сме", каза Вълчев. 

"Ние сме умни хора и никога няма да пренесем факта, че някой някъде евентуално е в нарушение волно или не, върху цялата група хора", заяви той по адрес на формацията на Петков и Василев - "Продължаваме промяната". 

Той призна, че няма "ТикТок" или "Фейсбук". "Кампанията ни върви със срещи. Искаме да говорим с хората и да ги слушаме. Не винаги са само комплименти и радост", каза сценаристът.

На Ицо Хазарта, който също е част от листа, Вълчев заяви от телевизионния екран: "Поетите са до началото на Народното събрание. Пиша думички от 30 години, но не ме канят да говоря за това. Поезията свършва на вратата на Народното събрание. В поезията думите свършват там, където създадеш емоция. В политиката от думите не последват ли действия, това са празни приказки", каза Вълчев.

Според него в момента не е време за метафори, а за разговори, но е категоричен, че тези избори няма да са жива рана.