С бързи стъпки и смело вървим към избори и шансът за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент е наистина много малък. Това коментира за БНТ политологът от "Галъп" Яница Петкова.

Част от политиците се заиграват с тази идея, че някой трябва да се помири с някого, някой трябва да направи отстъпки, за да продължат нещата, каза социалният психолог доц. д-р Николай Димитров.

Но математиката след последните дни показва, че задачата ще е трудна. Първият шанс да съставят нов кабинет ще имат "Продължаваме промяната".

"От гледна точка на развитията през последните дни не виждам да има някаква промяна в броя депутати, който би гласувал това правителство с мандат на ПП", заяви Петкова.

ГЕРБ вече заявиха, че няма дори да се опитват да съставят кабинет и очакват избори. Третият и последен шанс президентът ще даде на когото прецени.

"С оглед на скорошните събития изключвам това да бъде БСП, изключвам това да бъде и ДПС. Най-вероятна изглежда възможността този мандат да бъде връчен на ДБ, която и на този етап запази най-голяма диалогичност с останалите партии. Така или иначе подкрепа от други партии за съставяне на правителство с мандат на ДБ освен ПП и БСП - няма. Това по-скоро ще значи, че президентът директно казва на обществото - отиваме на избори", допълва Яница Петкова".

Фактът, че и "Продължаваме промяната" и БСП днес отказаха на поканата на президента за консултация, също може да бъде тълкувано като знак.

"По-скоро беше жест от една страна към президента от една страна от ПП към президент с оглед на конфликта, който настана, както и между БСП и президента", казва още Петкова.

Разговорите за бюджета пък са част от вече предизборното говорене. На политическата сцена остава и още една възможност. Правителство на малцинството или експертен кабинет. Но пак с предизвестен край.

"С тези отношения между партиите - с липса на дебат и диалогичност, с подхвърляне на обвинения всеки за всеки е мафия, ми се струва доста трудно да работи", посочва тя.

А ако прогнозите се окажат верни и страната ни вече върви към избори, то тези избори едва ли ще произведат някаква коренно различна картина.

"Това е проблемът - ние ще имаме същото като предишното. Ще има някакви леки отклонения, но като цяло състава на следващия парламент се очертава да бъде почти същия. Вероятно ще влезе още една партия на предишния служебен премиер", смята доц. д-р Димитров.

А ако евентуалните избори съвпаднат с края на лятото, прогнозите казват и друго ентусиазмът на избирателите да гласуват едва ли ще бъде рекорден.