Следствието да мине към прокуратурата. Това мнение изрази министърът на правосъдието Миглена Тачева по време на семинар в Крапец.
 „До края на годината трябва да решим въпроса със следствието. Те трябва да разберат, че имат две-три възможности и да си изберат. Който иска да разследва, става разследващ прокурор и разследва със същото възнаграждение. Мисля, че голяма част от колегите са мотивирани, искат да работят и ще направят правилния избор. Ние не можем да държим 550 души за 2000 дела”, каза правосъдният министър. Според министъра дисциплинарната практика в нейното ведомство става все по-сериозна. Мястото на следствието е проблем, който стои нерешен от няколко години, когато затворихме глава 24 по преговорния процес за приемане в ЕС. Оттогава има поет ангажимент за редуциране на следствието, каза още министърът на правосъдието Миглена Тачева. Сегашната ситуация не е добра за следователите, за досъдебната фаза, каза Тачева.  До септември трябва да има концепция за нов НК. След това ще започне изработването на нова концепция за наказателна политика, която да е готова до края на годината. Ще опитаме нова процедура за леките дела, така ще се намали с около 30 на сто натовареността на магистратите, каза Тачева.С промените в НПК няма да бъде заложен текст за правомощията за следователите.
От началото на годината Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е образувал 6 дисциплинарни производства, 4 от тях са приключили с уволнение, съобщи още Тачева.
4816 от преписките за българско гражданство с основания за български произход са от Македония, след тях се нареждат тези от Молдова - 1136, Русия - 478 и Израел и Украйна - 410. 
Над 100 млн. лева са предвидени з завършване и започнати ремонти или изграждане на сгради на съдебната система в цялата страна. Всичките проекти трябва да завършват до края на 2010 година. Най много пари са предвидени за построяване на съдебна палата във Варна, ремонт във върховната касационна прокуратура и още редица други обекти в страната. Общо обектите са 44.
Искаме през октомври да имаме окончателно решение за Единната система за противодействие на престъпността. Така ще е ясно дали ще се децентрализира информацията или ще се ползва с една обща база. Сега само следствието и военна полиция попълва системата по начина, по който тя бе замислена, каза още Тачева. /БЛИЦ