Министърът на отбраната Тодор Тагарев представи допълнителната помощ за Украйна на брифинг във Военното министерство.

Той припомни, че на 20 ноември Министерският съвет одобри споразуменията с Украйна.

"Споразумението беше ратифициран на 22 ноември, а законът беше обнародван на 2 януари", посочи Тагарев. На 24 януари издал заповед за предислоцирането на БТР-те за транспортиране. На 29 януари е започнала същинската операция по изпращане на БТР-те.

"Първият ешелон от 30 вагона е отпътувал на 7 март. 240 военни са участвали в операцията. Разходите са за над 170 000 лв.", обяви Тагарев.

Той награди отличилите се при подготовката и осъществяването на операцията по транспортирането на бронираните машини.

По повод бъдещето си Тагарев каза, че решението ще се вземе от политическите сили, които стоят зад кабинета и се надява следващия министър да се ползва от пълна политическа подкрепа, тъй като има важни процеси, които текат в армията и темповете не трябва да се забавят.

По повод критиките за забавяне на помощта, Тагарев предположи, че би било възможно да се спести седмица, но не повече, защото логистиката е била сложна.

Във връзка със сложната обстановка в част от Балканите, Тагарев заяви, че на всички формати на ЕС и НАТО се обсъжда ситуацията с огромно внимание, следи се обстановката и се поддържат сили в резерв.

"Постоянно се следят нуждите на Украйна и решенията се вземат на ниво изпълнителна власт в рамките на решението на НС. По повод модернизацията на Граф Игнатиево има проблеми, защото няколко фирми са завишили цените, но се търси решение.

Доставката на 3Д радарите в момента е на ниво преговори с фирмата, класирана на първо място. Без да искаме подобряване на офертите, процедурата се проточи година", каза Тагарев.

"Постигнахме цена със 100 млн. по-ниска от индикативната. Подписването на договора трябва да е тази година, а доставката през следващата. Тагарев увери, че Министерство на отбраната е готово с предложения да се вдигнат заплатите в армията от 1 януари със задна дата, но тепърва ще се говори с финансовия министър", каза още Тагарев.

"Няма да бъдат отменени 20-те заплати при пенсиониране", увери министърът по повод слухове по темата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук