"Българската Конституция много ясно е определила кой дава и кой снема доверието. Това е българският народ. Всичките тези процеси на доверие минават през избори. Миналата година имаше два избора. И двата показаха на кой народът има доверие. Всичко останало мога да определя като евтин пиар."

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV, коментирайки решението на президента на България Румен Радев да свали доверието си от правителството.

Извънредно: Президентът Радев обяви, че снема доверието си от правителството

"Не смятам, че ще попречи на работата. Винаги е добре институциите да говорят помежду си. Но след като президентът така е решил, не мога да вървя против неговата воля. Нашето правителство винаги е търсило консенсуса. Винаги сме удовлетворявали искането за експертиза. Топката е в неговото поле", заяви още енергийният министър.

Извънредно! Борисов изригна: Радев се намесва пряко в независимостта на властите

По думите на Петкова, темите, които постави президентът днес, разбира се, че се важни, но правителството работи по тях много сериозно. 

"Налице са и конкретни действия на компетентните органи в тази посока (водната криза в Перник). Засушаването е проблем в цяла Европа. Това са причини извън правителството.

Борисов съжали Радев с крилата народна поговорка ВИДЕО

Ако има проблем, то на него е отговорено адекватно. В момента текат разследвания. Всичко, което се прави, то се прави. Тази водопроводна мрежа не е подменяна 70 години. Ако търсим назад във времето, кой е виновен, може да говорим.

Нинова зове за бунт след сваленото доверие на Радев от кабинета

Но е по-добре да действаме, така както прави премиерът. Смятам, че сме на прага на намирането на изход на кризата в Перник. И думите на президента са странни", каза още министърът на енергетиката.