Аз не мисля, че най-важното е на кого ще се отразят. Най-важното е, че ще се отразят на цялата предизборна кампания. Ние реално сме в предизборна кампания вече две седмици. В тази нова ситуация, в която знаем, че предишният парламент не успя да излъчи правителство, сега се очаква да се излъчи и щеше да бъде добре, сега да можем да проведем един по-сериозен разговор за това, което ни предстои. Това каза пред Bulgaria on Air острието на ГЕРБ Тома Биков по повод скандалите в политическото пространство.

"Кой какво предлага, дали може да се постигне съгласие по определени въпроси и между кого. Цялата тази активност на служебното правителство в посока да извади нещо страхотно скандално, просто превръща предизборната кампания в една кална борба, от която няма да спечели никой“, допълни той. 

Относно подслушванията на политици, Биков бе категоричен, че няма скандал. Според него, скандалът с подслушвания е скандал на Бойко Рашков, „който излезе и каза, че има такова нещо и след това отказа да предостави повече информация. Със самото му казване, че има такова нещо, той трябваше да излезе и да предостави информацията.

Това са глупости и нашата теза е, че въобще няма такова нещо“, добави Биков.

„Не говорим за това, че пред страната има икономически, геополитически предизвикателства, че има здравна криза все още и че тя вероятно ще продължи. Не говорим за това, че никой не може да каже дали ще има правителство след следващите избори, не говорим с кого ще бъде това правителство, кои ще бъдат партиите. Какво ще чуят от Хаджигенов, като го слушат по телефона? Какво точно ще се чуе?“, пита риторично Тома Биков.

Според него, подслушванията имат много строг и сложен режим.

„Там се подписват поне 7-8 души, за да може въобще да се издаде такова искане. Последните години са спаднали рязко и самите искания за подслушвания, поради промени в закона. Там контролът е много сериозен. Той веднъж се осъществява от самото министерство на вътрешните работи или от службата, която иска да прилага подслушване.

След това трябва да се предоставят доказателства на съда, че този човек е извършил сериозно престъпление и че е необходимо да бъде подслушван. После съдът трябва да разреши. Когато съдът разреши, идва бюрото за контрол на СРС-тата, което контролира и това решение. Колко души ще си сложат главата в торбата, за да подписват неща, за които после ще носят наказателна отговорност. Как се случва това?“

Твърди се, че подслушванията са незаконни.

„Дори и да са незаконни, следите ги има, те не могат да бъдат изтрити. И ако има такова нещо, да излезе Рашков и да го каже, само че той не го казва. Той директно лъже. Какво написаха медиите? Да не би да е имало журналистическо разследване? Имаше Атанас Атанасов, казва „една жена ми каза, че 32-ма политици са подслушвани“ и Янев вика „от медиите научихме“. Медиите просто препечатаха“.

Тома Биков смята за странно, че достъпът на Бойко Рашков е отнет. Според него, той трябва да излезе и да каже защо достъпът му е отнет за 3 години. „Това, което се случва обикновено при отнемане на достъп до класифицирана информация е, че службите ти нямат доверие по една или друга причина. Да излязат и да кажат каква е причината, защото това е министърът на вътрешните работи. Той ходи на заседания на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи. Там обменят информация с партньорски служби, с какво ли не. Как ще стига сега до него тази информация? Нищо, че по закон имал достъп“, допълва Биков.

„Той по закон има, само че му нямат доверие и сега няма да му дадат достъп. Въпросът е кой ще даде информация на такъв човек. От НАТО, от партньорски служби – как ще му се даде информация? Това е изключително сериозен проблем. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно“, казва Тома Биков от ГЕРБ.