Явно има заинтересовани лица, които да създадат голям проблем, но има и спонтанна гражданска енергия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в телевизионно предаване. 


Според него има опит тази ситуация, тази криза да бъде овладяна и използвана с политически и други цели, което не означава, че няма спонтанна гражданска енергия. "Всеки, който твърди, че има само едното, означава, че не схваща цялата картина", изтъкна още вицепремиерът Дончев.

Дончев заяви, че има гняв и че на колегите не им е приятно да ги наричат мутри.

Той коментира хората на протестите и заяви, че не може да се генерализира.

"Гледам репортажите. Там е пълно с абсолютно нормални хора. Не означава, че няма от останалите. Нормални хора не се опитват да щурмуват сградата на Народното събрание и Министерски съвет", каза Дончев.

Във връзка с информация в медиите за санкции, свързани с енергийни проекти, Дончев отговори: "Очакваме по-късно тази вечер това решение, което ще бъде взето във Вашингтон да бъде оповестено. От информацията, с която разполагаме е ясно това, че ще има санкции по отношение на компаниите, които участват в строителството на "Турски поток". Това е възможно да се отнася към нас, напълно възможно е да не се отнася", каза още Дончев.

Според него АЕЦ "Белене" не може да бъде изградено без руско участие. "Дори да участват други компании няма как да се случи без конструктора на реактора", допълни още Дончев.

Във връзка със забраната от страна на премиера министър Данаил Кирилов да поства във "Фейсбук", Дончев се пошегува: "Политическите фигури са с ограничени граждански права". Според него е редно политиците да бъдат малко по-смирени и внимателни.