Парламентарната комисия по културата и медиите започва цялостно преразглеждане на Закона за радиото и телевизията.

Ще се преразглеждат ролята и мястото на Съвета за електронни медии, избора на генералните директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия, както и финансирането на обществените медии.

Председателят на комисията Тошко Йорданов заяви:

„Имаме график, в който трябва да изберем нови членове на СЕМ, но лично моето мнение е, че като цяло този орган трябва да се преструктурира и направо да се закрие, ако ще правим друг орган.

Не е тайна, че БНТ, да речем, се управлява по безумен начин – бюджетът е огромен, а резултатът е никакъв.

Изпитвам сериозни съмнения относно компетентността на сегашния генерален директор по принцип и дали отговаря на изискванията да заема този висок пост и мислим да проверим тази работа“, каза той. цитиран от БНР.

Тома Биков от ГЕРБ напусна заседанието на медийната комисия, като заяви:

„Аз виждам как ще си счупите главите много тежко, сменете СЕМ, махнете СЕМ, сменете генералния директор на БНТ, ако искате на БНР сменете, сменете водещите, защото тук се каза, че БНТ не постига резултати.

Но държа да ви кажа – в БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България. Внимавайте, да не се окаже, че сте си направили ваша телевизия и сте съсипали нещо, което не е толкова лошо“, коментира Биков.