Искаме и ние като народни представители да оставим прокуратурата да действа на тъмно като бухалка или искаме да видим вярното становище? Какво се случва е следното. Защо се стигна до решението г-н Гешев да бъде отстранен? Това попита Кирил Петков от трибуната на НС, след като депутати от "Възраждане" призоваха него и Бойко Борисов да дадат имунитета си доброволно още днес. 

"След година и половина, без никакви факти, нови обстоятелства, прокуратурата решава да възобнови това производство и няма да оставим прокуратурата да действа като бухалка.

Ще осветляваме всеки път когато някой си позволява да ползва изпълнителната власт за политически цели. Преди 18 юли ще си дам имунитета. Но няма да дам прокуратурата да ползва властта като политическа бухалка. Нека да не говорим за фашизъм. Толкова пъти го споменахте", каза още Петков. 

"Не разбирам от розов, кафяв фашизъм. Но знам едно - вие не трябва да казвате кой да бъде арестуван. А за комплексираните депутати, пълни с омраза от ИТН, изобщо няма да ги коментирам", заяви Петков. 

Повод за последните му думи е изказването на Тошко Йорданов малко по-рано. 

"Неуважаеми национален предател, г-н Кирил Петков", поде Йорданов, но председателят на парламента го прекъсна, за да се извини на съпредседателят на ПП. 

"Извинихте ли се", попита Росен Желязков. 

"Не, накажете ме. Кирил Петков и Бойко Борисов са страхливци. Рептила Петков иска да изпере Борисов, а Христо Иванов го е измислил. Вие сте фашист, защото извършихте арест, който се оказа, че е незаконен. Не бъркайте омразата с истината", каза Йорданов.  

"Това, което искам да разясня е защо нашият механизъм доведе до отстраняването. Защото за разлика от теоретичната възможност да бъде разследван, ние вярваме, че г-н Гешев има достатъчно неща, за които да се притеснява.

Това, което беше въведено в Плана за възстановяване и устойчивост, за него бе истинска заплаха. Г-н Ананиев, съгласен съм с вас. Бих подкрепил вие да оглавите тази комисия, ако искате да сте гарант за сроковете. Знаете, че когато влязох във вашата стая, последното което имаше при мен беше страх", каза той.  

Народните представители избухнаха в смях след тези думи на Петков. 

"Уважаеми колеги от ПП-ДБ, хайде да престанем с това лицемерие. В какво да ме убеди комисията? Че Петков не е двоен гражданин ли? Какво да ме убеждавате, че Бойко Борисов има или няма къща в Барселона.

Това е една прашинка от това, което сътвориха ГЕРБ. И ще губим времето на една комисия. Вие сте последователни от записите - Асен Василев назначава цялата рода, а от друга страна се чудите как да запазите авторитета на Борисов още месец", заяви Станислав Балабанов от ИТН. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук