Лидерът на Има такъв народ (ИТН) Слави Трифонов публикува нов пост във фейсбук. В него той опровергава твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов за това колко скъпо излизат изборите и колко пари са дадени за машините загласуване. Трифонов критикува отново националните медии, в частност бТВ за това, че не опровергавали лъжите на Борисов. 

Публикуваме думите на лидера на ИТН без редакторска намеса:

В събота по фейсбук канала “Севда ТВ” бившият министър-председател Бойко Борисов каза, че последните избори са стрували на държавата 150 милиона лева. А новите избори през юли щели да струват още 100 милиона лева. Всъщност, още на 4 април, в деня на изборите, Борисов заяви следното: “Това са най-скъпите избори. Близо 50 милиона лева сме дали за машините. Над 150 милиона лева според мен ще излязат изборите и ако някой иска на няколко месеца да си даваме по 150 милиона лева, вместо да отиват за хората, за повишаване на доходите, пенсиите, това е негово право.”

Какви са фактите? За машините за гласуване на последните избори не са дадени 50 милиона лева. Това е лъжа. В договора, сключен от старата ЦИК, ясно е записано, че закупуването на 9600 машини, така че те да станат държавна собственост, струва 36 милиона лева без ДДС или 43 милиона лева с ДДС. И в тази цена влиза всичко - устройствата, софтуерът, логистиката, обучението на членовете на секционните комисии и обслужването по време на изборите.

Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска. В случая лъжата на Борисов е свързана с разлика от 14 милиона лева. А 14 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 14 милиона лева може да бъде закупен един медицински хеликоптер, който да спасява човешки животи. Казвам това и по повод поредния крещящ случай за нуждата от такива хеликоптери, този път с финансиста Владимир Каролев.

Да видим и колко са стрували изборите на 4 април. Бившият министър-председател твърди, че те са стрували 150 милиона лева. Цената на изборите, приета от Министерски съвет е 65,6 милиона лева. Към тях се добавят и 36 милиона лева за закупуване на машините. Така цялата сума за организирането на вота всъщност е 101 649 500 лв.

Тук разликата между реалността и това, което хвърля Борисов в пространството, е над 48 милиона лева. А 48 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 48 милиона лева могат да бъдат закупени три медицински хеликоптера!

Разбира се, до момента нито една от трите национални телевизии не е опровергала лъжите на Борисов. Дори обратното. В събота bTV стана съучастник в лъжите и манипулациите на лидера на ГЕРБ. В новините си телевизията имаше специален материал за това колко струват изборите. А водещата Виктория Петрова каза следното: “Въпреки че последните ни избори струват рекордно много средства, за извънредните на 11 юли ще платим още повече.”

Това, разбира се, е тотална лъжа. Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 април. Основното перо, което оскъпи отминалите избори е закупуването на машините за гласуване. Този огромен разход от 36 милиона лева няма да бъде повторен при следващите избори. Няма да бъде повторен! И това е нещо елементарно, което новинарите на bTV би трябвало да знаят. Ако не го знаят, е тотален непрофесионализъм, а ако го знаят - значи съучастват в предизборните лъжи и манипулации на лидера на ГЕРБ.

Отстояването на демокрацията и гражданските права изисква средства, уважаеми бивши колеги от bTV. Но пък ако толкова много сте се загрижили за държавните пари, знаете ли че редица изследвания и доклади сочат как в България годишно се крадат над 10 милиарда лева от парите на данъкоплатците? Знаете ли колко медицински хеликоптери са това? Хайде, направете материал.

В събота по фейсбук канала “Севда ТВ” бившият министър-председател Бойко Борисов каза, че последните избори са стрували...

Posted by Слави Т. Трифонов on Monday, May 10, 2021