Ясно е, че има някакво преконфигуриране на политическото пространство, но трябва да се видят резултатите от изборите, за да се мисли за по-нататъшните политически действия.

Това каза в ефира на bTV съпредседседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър на финансите Асен Василев.

Мисля, че нашата цел е да дадем ясна перспектива за бъдещето на страната, за това как трябва да гледаме напред, а не назад. И на базата на това да се стремим да сме първи на изборите, заяви Василев.

В последните 30 г. имаше период, в който се забрави, че бъдещето на станата са хората, че трябва да се инвестира в младите, и това доведе до това, че над 1 млн. българи напуснаха страната.

В последните години има повече хора, които се завръщат в България, има повече инвестиции в младите учители, младите лекари и медицински сестри, посочи той.

Икономическият модел, който заложихме,

вече започва да дава резултати и доходите растат. В момента икономиката в България расте 3-4 пъти по-бързо от тази в Еврозоната, наблюдаваме падане на неравенствата, демографската картина показва, че се раждат повече деца.

Когато се инвестира в хората, се вижда резултатът. Последните пет бюджета бяха подготвени от екипи, в които "Продължаваме промяната" държеше Министерството на финансите. В тях бяха заложени мерки като безплатни детски градини, увеличаване на данъчния кредит на родителите, отбеляза бившият финансов министър.

Тези мерки помогнаха – вдигна се потреблението. Всеки ден от телевизорите ни се обяснява колко е зле страната, а Евростат излиза и казва, че България е с най-нисък дълг спрямо БВП. По времето на Борисов бяхме на трето място.

Евростат излезе и с това, че за първи път не сме последни по индивидуално потребление на домакинствата. И това не с показва по медиите. Ако гледате в едно криво огледало, няма как да вземете правилните решения, добави той.

В последните години е имало две правителства,

и двете ги направихме ние и бяха огромен компромис.

Той коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано днес обяви, че подава ръка на партиите от сглобката, за да се търси вариант на управление след изборите. Борисов включи като бъдещи партньори и БСП, и "Има такъв народ".

Нямаме никакво доверие на ГЕРБ. Ние предложихме подобен на френския или италианския вариант – човек, който е равноотдалечен, който има голям статут и може да сглоби вариант за правителство, който да движи България напред.

Ние в уговорени мачове не участваме и никога не сме участвали. Ако няма независим премиер тип Марио Драги или Мишел Барние, ние няма да участваме в такова нещо, подчерта съпредседседателят на "Продължаваме промяната".

Вярвам, че един премиер сам трябва да избере екипа си и да търси подкрепа за него, добави той. Попитан дали е склонен да даде подкрепа за политически лица, каза: "Зависи кои са, зависи каква е програмата им"

В отговор на думи на водещата Цветанка Ризова,

че и преди сглобката от "Продължаваме промяната" са говорили по подобен начин, а след това са управлявали заедно с ГЕРБ, Василев заяви: "Когато стана сглобката, правителството беше наше, премиерът беше наш и те ни подкрепиха".

По думите му влизането в Еврозоната не е мираж. Тази есен ще покрием и критерия за инфлация. Входната дата – 1 юли догодина, увери Асен Василев.