Трябва да работим достойно до последния момент, трябва да работим за хората, а не да има популистки изяви в парламента. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който първи прочете декларация за старта на новата сесия.  
Той добави, че ГЕРБ ще отиде при избирателите с отчет за работата си в парламента. „Градим кампанията си единствено на база на свършеното. Не така стоят нещата при БСП. Те очакват новия президент и съставеното от него правителство да мотивират хората да гласуват за тях. „Не можете да се маскирате като алтернатива на ГЕРБ, като използвате доверието към новия президент”, заяви Цветанов.
 
Зам.-председателят на ГЕРБ отчете успехите на правителство по време на краткия му мандат: "Отчитаме рекорден икономически растеж и бюджетен излишък, доходите на хората се увеличиха, а безработицата намалява; продължихме да подобряваме инфраструктурата. Всички усилия на кабинета бяха оценени от Брюксел и те ни отпуснаха средства за борба с нелегалната миграция". 

„Отиващият си парламент показа, че не е място за грозни пазарлъци. Инициирахме приемането на законодателство, което да помогне на правителството да прави реформи. Търсихме масова подкрепа, за да приемем добрите идеи за България. Изпитвам удовлетворение от приетите промени в областта на правосъдието“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Моралът на ГЕРБ ни задължава да настояваме да се уважи желанието на избирателите за промяна в политическата логика на управление на държавата“, заяви той и призова народните представители да се съобразят с волята на българските граждани, да се мобилизират и да положат необходимите усилия за тази промяна. По думите му всяко несъобразяване ще доведе до задълбочаване на политическата криза.

Парламентът откри сезона за първи път с националния химн на Република България. Всички народни представители в пленарната зала. 162 народни представители станаха на крака, докато звучеше химнът.

Първата тема, с която депутатите ще се занимаят, ще е осъждането на арменския геноцид, който е предложение на "Атака".
Блиц контрол няма да има, тъй като министрите били ангажирани, а премиерът Бойко Борисов се е извинил с писмо.