Правителството е стабилно и това е гаранция за Икономическия и паричен съюз и ангажиментите, които изпълнява България. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на конференция за бъдещето на Икономическия и паричен съюз.

„Когато говорим за Икономическия и паричен съюз, ние винаги го обвързваме и с политическата стабилност. Понеже само преди минути излязох от Коалиционен съвет, който все още продължава, мога да ви кажа, че в политически план коалиционното правителство е стабилно, така че това ще е допълнителна гаранция за Икономическия и паричен съюз и ангажиментите, които изпълнява България“, увери Цветанов, цитиран от Фокус.

„Във всички процеси, ние знаем, че всичко е обвързано с вътрешно-политическия аспект, но когато говорим за Икономическия и паричен съюз, той винаги е свързан и с външните процеси, на които на моменти ние или не обръщаме внимание или подценяваме“, коментира Цветанов.

„От 10 години България е в един политическия съюз заедно с още 27 държави, което означава, че ние сме взаимно свързани и трябва да имаме съвместни действия в икономически и финансов план“, допълни той.

По думите му тежката икономическа и финансова криза е провокирала доста проблеми и е показала, че процесът трябва да се регулира надпартийно. „Много от националните парламенти и правителства казаха, че този политически ангажимент не е много правилен и не е много обвързващ, за да има наднационално регулиране“, отбеляза той.

Според него ЕС успя да извлече и своите поуки икономическата криза. „Всички ние станахме свидетели, че през последните 10 години се направиха нови регулации и институции, за да може действително да има този контрол, който смятаме, че е необходими, за да се стабилизира и да не се допускат кризи, както в банковия, така и в икономическия сектор“, посочи още Цветанов