Шестстотин и двадесет делегати – включително и българи, живеещи в чужбина се събраха на учредителното събрание на политическа партия "Другата България" в столичния хотел "Кемпински-Зографски". Председателят на инициативния комитет Божидар Томалевски откри учредителното събрание и приветства участниците, като отбеляза че идеята за създаването на партията е възникнала преди осем години, предаде Дарик радио.
В учредителната декларация на партията се посочва, че една от целите й ще бъде да се използва социалният статус и потенциала на българите зад граница за организиране на българско лоби в държавите по света.
От партията се обявяват за въвеждането на електронно гласуване за да се осигурят равни гласоподавателни права и парламентарно представителство на всички български граждани, живеещи в България или в чужбина.
От "Другата България" смятат, че българските образователни програми трябва да бъдат уеднаквени с европейските стандарти, както и индивидуалните пенсионни права да бъдат признати на европейско ниво.
В платформата на партията се посочва, че тя е първата в България, която си поставя за цел да осигури пряко политическо представителство на българските емигранти в Народното събрание и държавните институции. /БЛИЦ