Председателят на УС на АПИ Венцислав Ангелов е уволнен. На негово място застава инж. Ясен Йорданов, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Рокадата се случи още на втория ден от коалиционното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ и встъпването в длъжност на новия регионален министър Андрей Цеков. 

Членове на УС на АПИ са инж. Десислава Паунова и инж. Калоян Киров. Дамата е от стария ръководен състав на пътната агенция. Досега там нямаше трети човек, но сега влиза и инж. Киров. 

Рокадата не е неочаквана. В последните дни на служебното правителство Пътната агенция отвори по спешност обществени поръчки за 3.6 млрд. лв. без ДДС. Те са за поддръжка на републиканската пътна мрежа за следващите четири години, съобщава "Марица".

Кой ще разпределя милиардите

Инж. Ясен Йорданов е магистър инженер от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), гр. София. Той има близо 30-годишен опит в проектирането и изграждането на големи обекти от пътната инфраструктура в България. Експертизата му е оценена и в чужбина, където е работил по различни проекти. Инж. Ясен Йорданов беше част от Междуведомствената работна група, създадена през 2022 г. от кабинета „Петков“, която проверяваше възлаганията на текущ ремонт и поддръжка за спорни пътни ремонти.

Инж. Десислава Паунова запазва позицията си на член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя е магистър със специалност  „Транспортно строителство“ от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Работи в Агенция „Пътна инфраструктура“ от ноември 2018 г. като е заемала длъжностите главен експерт и директор на дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа“.

В периода септември 2012 г. – октомври 2016 г. е асистент преподавател в катедра „Пътища“ към Университета по архитектура, строителство и геодезия. През октомври – ноември 2017 г. е лектор към Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Инж. Калоян Киров става член на УС на АПИ. Той е строителен инженер, магистър със специалност „Транспортно строителство“ в УАСГ – гр. София. Има завършени курсове „Контрол върху качеството на изпълнение на строителството, за съответствие на влаганите в строежите строителни процедури със съществените изисквания за безопасност“, „Координатор по безопасност и здраве по време на проектирането и строителството“ и др. Има натрупан професионален опит по реализацията на множество проекти.

„С влизането на утвърдени професионалисти в ръководството на АПИ се разчита на силно експертно начало, което ще следи за прозрачно разходване на значителния държавен ресурс за поддръжка на пътната инфраструктура и възлагане на обществени поръчки с голям обществен интерес.“, посочват съобщението си от МРРБ. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук