Обществото ни боледува от това, че е микс от тарикати; властта не е изключение, казва кметът на Кюстендил Петър Паунов в разговор за клиентелата на леви и десни партийни централи и на местното самоуправление в България. С Петър Паунов разговаря Антоанета Ненкова от Дойче веле.
Какво спечелихте, като загубихте битката за председателското място на СДС в края на миналата година?
"Спечели може би най-вече община Кюстендил. Мога да продължа спокойно работата си като кмет. Но не съм убеден, че десницата спечели. Хаосът вдясно продължава. Тревожно е, че десницата не успя през последните 20 години да изиграе ролята, която трябваше да изиграе - да изгради устоите на обществото ни. И тази тенденция се запазва. Въпреки че дясното правителство беше най-успешното през българския преход, останаха доста сенки. Съмнителни приватизационни сделки, крамоли... всичко това можеше да не се случва. Но това вече е зад гърба ми.”

“Обществото ни боледува”

Но Вие имахте намерение да вдигнете рейтинга на СДС три пъти. Как щяхте да прелъстите обществото?

"Единственото, за което си струва да съществува една политическа сила, това е да е полезна на обществото. В България, за съжаление, не виждам дори наченки на такива политически сили, които да се стремят да бъдат полезни. От промяната на подобни стереотипи щеше да дойде и промяната в СДС. Този опит, който имам като кмет на Кюстендил, исках да пренеса на национално ниво.”

Какво беше първото, което направихте като кмет? Може би първите Ви думи към Вашите съпартийци щяха да са близки до казаното на първата Ви среща с общинските съветници в Кюстендил?

"Ако някой от вас има финансови проблеми, моля, да не се кандидатира за общински съветник. Това казах, когато Общинският съвет ме покани на първа среща. Предупредих, че няма да има заменки на общински имоти. Ще работят механизми за строг контрол. Аз съм човек, който смята, че е здравословно да бъде контролиран във всяка стъпка на обществения терен. От такива механизми в момента има нужда и СДС, и цяла България.

И макар че в момента в светлините на прожекторите е клиентелата вляво, ще кажа, че партийни централи и вляво и вдясно обслужват клиентелистки кръгове, защото моралните ни ценности са под всякаква критика. Не бих искал да внасям предизборно разкол вдясно, но това е извод от моя опит. Обществото ни боледува, защото е някаква смес от тарикати, които смятат, че е добре да се краде. Безнаказаната кражба на тарикатите, във властта и около нея, е основният проблем в България днес.”

За новите обръчи на властта

Доклад на българския ЦИД посочи, че новите обръчи на властта са неправителствените организации. И не само министерски чиновници, но и кметове активно участват в управителните им съвети. Една трета от парите на Европейския социален фонд, например, са похарчени именно от такива организации. Хранилка за кметове ли е този сектор?

"Има подобни практики и те не са тайна за никого. Това е възможност, от която тарикатите в местната власт, за които споменах, не пропускат да се възползват. Друга възможност са прословутите заменки. Най-високата цена за общински терен, достигната от предишния Общински съвет в Кюстендил, беше 25 лв. на кв.м. Сега нямаме сделка под 600 лв. за кв.м. Няма заменки, откакто съм кмет.

Общинският съвет работи на ротационен принцип - председателят се сменя на шест месеца, редуват се представители на различните партии. Така че, затова казвам, сега тук максимално са избегнати политическите „задявки” и злоупотреби. Разбира се, с приближаването на парламентарните избори гъделът ще нараства, но аз разполагам с авторитет и възможности да парирам всички „сърбежи”.”

А какво стана със „задявката” на местното самоуправление с ВИС? Излезе ли градът от „сянката” на братя Илиеви и техните наследници?

Политическата класа създава хора като братя Илиеви

"Отдавна сянката на братя Илиеви я няма тук. Истината е, че сериозният им бизнес не беше в града. Но се възпрепятстваше всяка външна инвестиция. В Кюстендил години наред нямаше пазарна среда. Младите напуснаха региона. Заводите затвориха производствата си. Истинският дух на Кюстендил, хилядолетните традиции – това беше унищожавано през годините на прехода и сега се опитваме да го върнем.

Но истината е, че, не по-малко от мутрите на града навредиха местни политици. Преди аз да седна в този кабинет, тук да си кмет било по-добре от това да си олигарх. Подписваш едни документи от 11.00 до 12.00 часа. След това събираш комисионни. И отиваш да яздиш коне и да се занимаваш с какво ли не. Кой създаде братя Илиеви? Политическата класа създава братя Илиеви и всякакви такива като тях. Пак казвам. Проблемът всъщност е, че ако искаш да се възползваш – можеш, сядаш на стола и това ти дава облаги. В България и в момента е по-добре да си кмет отколкото олигарх.” /БЛИЦ