21 държави от Европейския съюз, включително България, гласуват днес на евроизбори. Това е последният ден от изборите за Европейски парламент. Резултатите от всички 28 държави ще станат ясни тази вечер.
 
Следващата седмица държавните и правителствените лидери на държавите от ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите и предложат на Европейския парламент кандидата за наследник на Жан-Клод Юнкер.
 
7 държави - Холандия, Великобритания, Ирландия, Чехия, Малта, Латвия и Словакия вече гласуваха през първите три дни на европейските избори.
 
Окончателни данни няма в нито една от тях, защото резултатите за целия Европейски съюз ще бъдат представи тази вечер.

Евроизбори 2019: Ето какво трябва да знае всеки избирател (ВИДЕО)
 
Както БЛИЦ съобщи, според екзитполовете в Холандия Партията на труда на кандидата за председател на Европейската комисия от ПЕС Франс Тимерманс печели най-много места. В Ирландия добре се представиха зелените и проевропейската партия на премиера Лио Варадкар Фина гейл.
 
21 държави избират днес своите евродепутати. С най-голям интерес се очаква представянето на евроскептичните популистки партии - италианската "Лига" на Матео Салвини и френския "Национален сбор" на Марин Льо Пен. В Унгария тази вечер премиерът и лидер на "Фидес" Виктор Орбан трябва да каже към коя политическа група ще се присъедини в следващия Европарламент. Най-дълго ще продължи изборният ден в Италия.
 
В полунощ българското време се очаква да бъдат представени първите прогнози за разпределението на местата в следващия Европарламент.
 
В Белгия днес освен европейски, се провеждат и федерални, и регионални избори. Според прогнозите социалистите ще бъдат първа политическа сила във френскоезичната Валония, зелените - в Брюксел, а националистите от Нов фламандски алианс във Фландрия. На фона на тройните избори в страната, белгийски и френски жълти жилетки готвят днес мащабен протест в Брюксел под мотото "Да кажем стоп на европейската диктатура".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!