Повишаването на данъчната ставка за преките данъци ще бъде пагубно за България.Това каза водачът на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)” - Валери Симеонов, предава "Фокус".

Подготвяното решение от Германия и Франция за определяне на минимален размер на преките данъци се очаква да бъде в рамките на 15-19% за данък общ доход, данък печалба и данък дивидент, обясни той.

„В момента в България данък печалба е 10%, данък общ доход също 10%, а данък дивидент е 5%. Очаква се тройно увеличение. Това ще удари на първо място българския бизнес и ще го направи неконкурентно способен спрямо големите западноевропейски вериги и картели, които са утвърдени от гледна точка на приходна част и пазари. По този начин първият тежък удар ще е върху българската икономика. Тежък удар ще има и върху обикновения гражданин, защото данък общ доход засяга всеки и повишаването му с 5 или 9% няма да бъде безболезнено. Предвиждам остра обществена реакция, тай като няма чувствителен ръст на доходите и благосъстоянието на хората, което да оправдае повишаването на данъка“, обясни той.

Валери Симеонов предупреди, че има риск страната ни да се превърне в „бананова република“ без производство, потребяваща вносни стоки от ЕС. „Заплахата е сериозна и тук е мястото на евродепутатите ни, които не бива да проспиват неблагоприятни за България директиви и регламенти“, обясни той и уточни, че е необходима реакция и информираност на обществото.

Симеонов обясни, че този въпрос не се засяга в предизборните кампании, защото те са лишени от смисъл и са клиширани. Симеонов каза още, че други теми по които не се говори, са външнополитическите ангажименти, които би трябвало да поемат евродепутатите ни, например евентуалното приемане на Турция и Сърбия в ЕС. Той обясни, че българските патриоти не би трябвало да подкрепят приемането на Сърбия в организацията, понеже там непрекъснато се извършват репресии спрямо българското малцинство в Западните покрайнини, подобно е положението и в Северна Македония, допълни Симеонов.