Валери Симеонов и партията му НФСБ се обявиха в защита на Желяз, който според американските власти е нарушил ембаргото в Сирия и е участвал в измама.

Ето каква декларация публикува патриотът в социалната мрежа:


ДЕКЛАРАЦИЯ
На Националния изпълнителен комитет на ПП „Национален фронт за спасение на България“

НИК на НФСБ категорично настоява българските власти, включително съдебната, да защитят българския гражданин Желяз Андреев и да не се поддават на външен натиск, независимо откъде идва той.

На 7 април 2018 г. Желяз Андреев бе задържан от МВР в родния му град Добрич заради искане от страна на САЩ за екстрадирането му. Към Желяз има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ.

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е назначен на изпитателен срок и негово пряко служебно задължение е да предлага авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air, без да подозира, че подобни сделки могат да се окажат нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Сирийските авиолинии са включени в списъка от клиенти на AW Tronics, на които Андреев е ДЛЪЖЕН да представи услугите на компанията. Изборът на кои клиенти да се представят услугите НЕ Е по желание на продавачите и съответно Андреев не е имал свободата да решава на кого да представи услугите на дружеството и на кого – не.
Андреев е назначен на трудов договор по българското трудово законодателство с компания, регистрирана в България с централен офис в САЩ. Той никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство и следователно не е действал със съзнанието, че нарушава закон, камо ли закон на чужда държава. Още повече, компанията не е предоставила инструктаж на служителите си кои клиенти са потенциално рискови нито по българското, нито по американското законодателство.

България и САЩ са подписали договор за екстрадиция, ратифициран от българските власти през 2008 г. Според закона обаче "екстрадиция се допуска само когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава". Към момента на извършените продажби (септември 2013 г. - февруари 2014 г.) нито България, нито ЕС са наложили такова ембарго към Сирия. Тоест деянието, за което прокуратурата във Флорида обвинява Желяз Андреев, не е престъпление нито по българското, нито по европейското законодателство и екстрадирането му е недопустимо!

Няма доказателства, че Андреев е нарушил ембарго върху Сирия, най-малкото, защото такова ембарго България и дори Европа не е налагала.

Няма доказателства, че Андреев е фалшифицирал документи. 

Няма доказателства, че Андреев е заговорничел срещу България или дори срещу САЩ.

Няма доказателства, че Андреев е нарушил който и да било български закон.

ПП „Национален Фронт за Спасение на България“ напомня на българска Прокуратура и Министерство на вътрешните работи, че по Конституция те са задължени да защитават българските закони и граждани, а не да се превиват под натиск на чужда държава. Желяз Андреев трябва да бъде освободен незабавно от ареста, където вече трети ден лежи невинен. Българският съд трябва да отсъди безпристрастно дали е редно един български гражданин да бъде екстрадиран в чужда държава по безпочвени, скалъпени и нелепи обвинения и без да е нарушил нито един български закон?
Ние вярваме, че не е!

Подписи:
Валери Симеонов
Данчо Хаджиев
Валентин Касабов
Борис Ячев