Асеновград не е диагноза, а моментна снимка на ситуацията в цялата страна. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
За мен ситуацията с циганския етнос и с капсулирането им в гета е изцяло подвластна на действията или бездействията на държавата. Няма нещо, което държавата да иска да направи и да не може да направи. Всички правомощия са в нейни ръце. Трябва да има малко по-твърди мерки, за да се премахнат вредните въздействия на правозащитните и ромските органузации, които внушват на етноса, че има само права, а няма задължения, подчерта Симеонов. Основната причина за днешната ситуация е неангажираността на циганския етнос към икономиката.

По малките места има много възможности за заетост. Фронт има за работа, но държавата все още не прави необходимото, за да социална ангажираност и заетост, посочи вицепремиерът. Проблемът става много важна точка в дневния ред на България. Вчера в парламента станахме свидетели на обединение на партиите по темата, с изключение на ДПС, които имат интерес циганският и турският етнос да не бъдат интегрирани.

Длъжни сме да предприемем всички необходими мерки за съхранение на нацията, каза Симеонов. В демографската стратегия ще предложим мерки за стимулиране на раждаемостта до трето дете. Нашето предложение е третото дете да бъде "дете на държавата", държавата да поеме цялостно издръжката му. По никакъв начин обаче няма да насърчаваме безотговорната раждаемост, категоричен е вицепремиерът. Той коментира и ситуацията с туризма по Черноморието ни.

По морето всеки прави каквото си иска. Миналата седмица обикаляхме след 00.00 ч. и се уплаших как като гъби никнат всякакви търговски обекти пред сградата на Слънчев бряг АД. Изкарват на колела всякакви съоръжения, не се плащат данъци, а ръководството на акционерното дружество нехае - пълен хаос.

Всичко това е много добре гарнирано с огромните стада полуголи и мъртвопияни деца, които обикалят буквално като стада бизони, от които всички бягат, и обикалят от кръчма на кръчма, за да изпият поредната чаша фалшив алкохол.