Парите за заплатите в градския транспорт зависят от правителството и парламента. Това заяви общинският съветник от групата на "БСП за България" Ваня Григорова след заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет (СОС).

На заседанието е обсъдена икономическата рамка на обществения транспорт в София за 2024 година, в която се очаква да бъдат заложени средствата за увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт, съобщиха от БСП - София.

Според вносителите на бюджетната рамка, въпреки записания дефицит от близо 16 млн. лв., тя е балансирана, защото се очаква правителството да отпусне необходимите допълнителни средства.

Председателят на транспортната комисия в СОС и лидер на БСП - София Иван Таков настоява заместник-кметът по финанси и здравеопазване на Столична община Иван Василев да гарантира, че този бюджет ще бъде осигурен от Столична община, в случай че Народното събрание не гласува финансирането на охраната на метрото да бъде поета от държавата, което да освободи средства за увеличение на възнагражденията.

Според Ваня Григорова за момента общинските съветници не разполагат с пълната картина. 

"Необяснимо е защо в рамката не са разписани разходите на дружествата по отделни пера като заплати, горива, материали, резервни части", заяви тя.

По думите на общинския съветник орязването на тази информация поражда опасения, че средствата за трудови възнаграждения не обезпечават заплатите за позиции, които към момента са вакантни. 

Григорова съзира и риск да са орязани средства за амортизации, поради което пък дружествата няма да могат да финансират например закупуването на превозен състав.

Във връзка протеста на служители в "Метрополитен" ЕАД през миналата седмица комисията изслуша изпълнителния директор на дружеството Стоян Братоев за хода на преговорите със синдикалните организации за разпределението на средствата за увеличение заплатите.

Ваня Григорова представи данни за разлика в основните заплати за една длъжност, която при машинистите стига до почти 1000 лв. Според представените от нея графики при увеличение на заплатите на всички служители с 15% разликите ще се задълбочат, а ако увеличението при най-ниските възнаграждения е по-интензивно, границите ще се сближат.

"Решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 2019 г. по жалба на 55 служители срещу техния работодател осъжда практиката да се определят различни основни възнаграждения за една и съща длъжност", отбеляза Ваня Григорова и добави, че в документа е цитирано и решение на Върховния административен съд (ВАС) от 2012 г., който отново обявява тази практика за незаконна.

"Смятам, че Столичният общински съвет следва да вземе решение, с което да даде определен хоризонт за нулиране на тези разлики в рамките на следващите 4-5 увеличения, за да не рискуваме общинско дружество и ние като принципал да бъдем съдени за незаконни, дискриминационни практики", заяви също Григорова.

За водените до момента преговори се изказа и председателят на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" Иван Кирилов. Той подкрепя исканията за по-равнопоставено разпределение на парите за заплати.

По думите на синдикалиста през последните две седмици са разгледани няколко варианта за уравновесяване на основните възнаграждения. Той изказа готовност преговорите да продължат през следващите дни. Кирилов обаче настоява СОС да се намеси, ако не бъде постигнат консенсус.

Според него е недопустимо да няма повече увеличения на заплатите в "Метрополитен" ЕАД, въпреки че второ повишение трябва да има за всички транспортни дружества още през тази година. Преди това зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Андрей Зографски обяви, че средствата ще бъдат осигурени трудно и вероятно допълнителни пари за увеличения няма да има и затова парите трябва да се използват максимално ефективно за сближаване на заплатите.

"Ще продължаваме да следим дали ще бъдат осигурени всички необходими средства за функциониране на градския транспорт и увеличение на заплатите в транспортните дружества както през икономическата рамка, така и през сборния бюджет на Столична община", изтъкна Ваня Григорова.

Тя посочи, че през следващата седмица предстои второ обсъждане в комисия на икономическата рамка на обществения транспорт и гласуването й на сесия на СОС.

"Ако до края на настоящата седмица синдикалните организации в "Метрополитен" ЕАД не постигнат съгласие за разпределението на средствата, така че да се редуцират значително разликите в рамките на една и съща професия, като общински съветници ще трябва да се намесим и да гарантираме, че в определен срок тази диференциация ще се нулира.

Общинските дружества и предприятия трябва и ще са пример за всички останали работодатели", каза още Григорова.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук