Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди уволнението на Румяна Ченалова от съдебната система. Решението на върховните съдии Наталия Марчева, Мариета Милева и Любомир Гайдов е от 25 януари 2018 г., но заради течащо заличаване на личните данни, все още не е публикувано в системата, съобщава "Правен свят".

Съдиите оставят в сила решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), взето с пълно единодушие на 19 ноември 2015 година.

Срещу бившата съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова имаше три предложения за дисциплинарни наказания, които бяха обединени в едно производство.

Първото искане бе заради казуса "Белведере", по който съдийката е демонстрирала предубеденост, с което е уронила престижа на съдебната власт. Съдебните кадровици приеха още, че Ченалова е забавила и администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на компанията.

Ченалова не бе спазила и сроковете за произнасянето по 50 дела, като по едно от тях има близо година закъснение. Според членовете на ВСС, Ченалова е нарушила и чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт, което е довело до неоправдано забавяне на производството, накърняване престижа на съдебната власт и неизпълнение на служебни задължения. 

Третото дисциплинарно производство бе образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов, който твърдеше, че Ченалова е извършила четири групи нарушения - забавяне на производство, неспазване на Етичния кодекс, накърняване престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения.

Румяна Ченалова обжалва уволнението си от съдебната система и две години очакваше решението на ВАС. Делото бе спряно, докато излезе Тълкувателно решение, свързано с дисциплинарните производства на магистрати. Решението на тричленния състав не е окончателно и Ченалова има възможност да обжалва още веднъж уволнението си от съдебната система.