Мегаизлушване заради сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ предстои днес в парламента. Комисията по енергетика ще заседава съвместно с комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства. В дневния ред са предвидени изслушване на КЗК, КЕВР, КФН, Агенция по приватизация и следприватизационен контрол, Държавна агенция “Национална сигурност” и Държавна агенция “Разузнаване”. Поканена е и Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком” купува активите на ЧЕЗ Груп в България.
Депутати от БСП вчера поискаха разсекретяване на класифицираните данни, получени от премиера на Чехия Андрей Бабиш по искане на Бойко Борисов. Документът бе заведен в секретното деловодство на Народното събрание. Жельо Бойчев обяви, че във въпросното деловодство имало “един хвърчащ лист, без подпис”. “Настояваме на заседанието на комисиите да бъде поканено ръководството на Българската банка за развитие и да обясни защо излъга, че няма никакво отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ”, обяви Бойчев.

От БСП настояха  да бъде създадена временна комисия в НС, която да проучи всички обстоятелства около сделката с ЧЕЗ. От ГЕРБ отхвърлиха идеята, която била свързана с допълнителни разходи.

От пресслужбата на МС съобщиха, че върху документа, получен от чешкия премиер Бабиш “има гриф за сигурност, поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции”. 

Източник: Труд

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ