Не съм аз човекът, който да коментира политическите процеси в ДПС. От 1990 година следя дебатите в парламента. За мен е имало доста по-извънредни събития от ставащото в наши дни. 

Това заяви в предаването по NOVA News бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров, който коментира горещата политическа ситуация у нас.

"Днес дебатът беше хаотичен. Не случайно по средата на дебата Бойко Борисов хвърли кърпата и предложи да се прекрати гласуването. Днес не видяхме дебат за политики, състав на кабинет, а видяхме един предизборен дебат. Разделението при гласуването на ДПС също не трябва да се драматизира твърде много.

ДПС е стара партия и е показала, че може да се справя с всякакви проблеми.

Ако ДПС изключи тези 14 депутати, които гласуваха "против" проектокабинета "Желязков", и групата им остане от 30 представители, вторият мандат трябва да отиде при втората по численост парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната - Демократична България", разкри той.

"Конституцията не дава срок на президента, в който той да връчи втория мандат. Между първия и втория мандат президентът може да проведе нов цикъл от политически консултации.

Президентът може да разтегли малко тази процедура, ако вижда, че се отива на предсрочни избори, както най-вероятно ще стане. Целта е изборите да не бъдат в началото на септември, а да се проведат в началото на октомври.

Третият мандат вече има срок и той трябва да бъде връчен в рамките на една седмица след втория, но там получилата го партия няма срок, в който да го изпълни. Това също дава възможност за едно разтягане на процедурата и изборите да не се провеждат август", обясни конституционалистът какво предстои, след като първият мандат не беше реализиран.

"Политическият модел не се сменя лесно. В България е доста условно да говорим за политически елит. Като видим парламентарните групи, ще разберем, че там има доста случайни хора. Много хора въобще не са очаквали да влязат в НС и да станат депутати", завърши проф. Пламен Киров.