Ние приемаме мандата не като мандат за БСП, а да дадем шанс на партиите на промяната да направят още един опит за съставяне на правителство. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин в предаването "Лице в лице" по bTV. 

"Не виждам защо е нужно това тикане на мандата към най-малката формация. Ние ще го разгледаме като мандат на партиите на промяната. Като имаме предвид как се развиват отношенията между ИБГНИ и ИТН, най-естественият избор би била БСП, тъй като имаме най-нормална комуникация", обясни той. 

"Не приемам за нормално лидерът на една от формациите да се налага да приема кандидатите един по един. Ние потвърдихме, но с уговорката, че няма да приемем всичко. От моя гледна точка не само Петър Илиев бе неподходящ, но другите можехме да ги преглътнем и да им дадем шанс", уточни Вигенин. 

"Едно е да си добър юрист, друго е да си вицепремиер. Бяхме смутени от поведението, отношението му и езика. Излизаме от един дълъг период, в който ни се говореше по подобен начин от телевизионния екран. Беше неизбежно да поставим това условие", завърши той.