На Конгреса преценихме ситуацията в страната и ролята на БСП затова да имаме социален бюджет. Отхвърлихме оставката на Корнелия Нинова, за да не се занимаваме следващите два месеца с лидерския въпрос. Тази позицията изрази Кристиан Вигенин, който смята, че БСП е социалният стълб в управлението, в ефира на БНТ.
 
"Конструктивна роля в управлението – това е важното. Делегатите проявиха мъдрост. Кандидатурата на Корнелия Нинова предизвести изхода" - така той обясни, че кандидатурата на Крум Зарков не е получила необходимата подкрепа.

"Крум Зарков беше 4 години в БСП, кога разбра, че лидерът е проблем. Подавам му ръка да се върне, защото е член на БСП в парламента".

 По думите на Вигенин фиксацията в Нинова не води до съществените леви политики, за които БСП настоява от години, когато беше в опозиция.

"Лидерът на партията не може да е единственият проблем. Няма ги инициативите в БСП, ние сме екипна партия. Сега има чуваемост да променяме посоката и то с аргументи" - натъртвайки, че се прави лява политика и това е видимо в най-социалния бюджет, който обяви вицепремиерът Асен Василев.

БСП и президентът са изразители на промяната. Има напрежение, но това е нормално - обобщи Кристиан Вигенин от БСП след проведения Конгрес, и как събитието съвпадна с встъпването на длъжност на президентската двойка Румен Радев и Илиана Йотова за втория мандат.