"Има такъв народ" се превърна в партия на статуквото. Имаха три възможности да формират правителство и да започнат да се борят със статуквото", каза пред БНР Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание, депутат от "БСП за България".

Вигенин обясни, че отсъствието на депутати от БСП от заседанието на правната парламентарна комисия е било заявено предварително и провалът на заседанието е заради неосигурен кворум от страна на най-голямата парламентарна група, чийто депутат е и председател на тази комисия:

"БСП ще подкрепи този законопроект (промените в Закона за съдебната власт, с които се предлага закриването на специализирания съд и прокуратурата - б.р.) на следващо заседание на комисията, ще подкрепи и Закона за НСО, който беше подкрепен от нас на комисия, но така беше организирано неговото приемане, че ние да не можем да присъстваме. Тези хитрини на дребно няма да спечелят на никого подкрепа".

Кристиан Вигенин коментира информацията за евентуален бъдеш политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев:

"Чувал съм такива слухове, не знам доколко тази информация може да бъде потвърдена.... Но ако такива опити се правят - не само да бъде създаден нов проект, но да бъдат откъсвани  и наши структури под някаква форма, това ще срещне отпор. За мен би било твърде нелогично леви хора, каквито са нашите членове и симпатизанти, да се включат в един видимо десен либерален проект. Не виждам причини БСП да се притеснява от това. 

Притеснително би било, ако се окаже, че такива совалки се правят през институция, която няма роля в подобни политически процеси. Президентът не е в позиция да изразява подкрепа за една или друга партия, затова да му се задават въпроси дали подкрепя една такава партия, ще получат един и същи отговор. 

Мисля, че се създадоха известни колебания след недотам премисления отговор на премиера Стефан Янев, защото, когато служебни министри и премиер, назначени от президента, изразяват симпатия или намерения да създадат или да подкрепят такъв проект, това рефлектира върху президента Румен Радев". 

Вигенин заяви, че не бива президентът да бъде въвличан в политическите амбиции на един или друг:

"Всичко, което сега се спекулира около него, създава проблеми за него. БСП не прави драми от това".